Hlavní obsah

Birmingham schválil pokrokové názvy ulic. Postaví Háj rozmanitosti nebo Cestu respektu

Novinky, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Birmingham

Rozrůstající se čtvrt Perry Barr na předměstí britského Birminghamu je pokroková a ukáže to světu. Pojmenuje šest nově budovaných ulic podle společně sdílených progresivně-liberálních hodnot, jako je rozmanitost, rovnost nebo lidství. Na svých stránkách o tom informovala birminghamská městská rada s tím, že vybrala jeden z návrhů místních obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z ulic ponese název Háj rozmanitosti.

Článek

„O hlasování o pojmenování ulic jsem se dozvěděla z elektronického oběžníku. Říkala jsem si, že by bylo pěkné, kdyby jména nějak odrážela rozmanitost oblasti Perry Barr. Kdyby ty názvy vyznívaly pozitivně a odrážely můj názor, že si každý člověk zaslouží slušné bydlení,“ cituje web městské části autorku vítězného návrhu Louise Kilbrideovou.

Ulice, jež má do roku 2023 osázet až 1400 nových domů, ponesou názvy Háj rozmanitosti, Cesta rovnosti, Cesta osudu, Třída inspirace, Cesta respektu a K lidskosti.

Počin, který dává vzpomenout na budovatelské nadšení někdejšího socialistického východního bloku, si už vysloužil kritiku a posměch z pravicově-konzervativního názorového spektra. „Některý z aparátčíků městské rady narazil na geniální nápad pojmenovat ulice po levičáckých klišé,“ píše například ve svém komentáři britský konzervativní časopis The Spectator. Naráží na to, že nebylo zveřejněno, z kolika a jakých návrhů komise městské rady vlastně vybírala.

Rada rozhodla jednomyslně

Městská rada je však spokojena. Podle radního pro dopravu a životní prostředí Waseema Zaffara bylo hlasování jednomyslné, protože progresivní nápad Louisy Kilbrideové všemi členy rady silně citově pohnul.

„Chtěl bych poděkovat všem, kdo se soutěže zúčastnili, je ale jasné, že jeden z návrhů zarezonoval u všech členů panelu a zvolené návrhy vystihují podstatu Perry Barr a Birmingamu jako takového,“ nechal se slyšet Zaffara.

Reklama

Výběr článků

Načítám