Hlavní obsah

Bezvízový styk EU s Ukrajinou by mohl být do konce roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman po pondělním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou věří, že do konce roku bude mít Ukrajina s Evropskou unií bezvízový styk. Merkelová potvrdila, že Kyjev splnil všechny stanovené podmínky pro zrušení víz.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman

Článek

U otázky víz zbývá podle Merkelové doladit mechanismus, který umožní v případě nutnosti vízovou liberalizaci pružně omezit. Souvisí to podle ní se Srbskem, jehož občané po zavedení bezvízové povinnosti často v západní Evropě žádali o azyl. Německá kancléřka věří, že by se v Evropském parlamentu mohla dohoda na mechanismu najít nejpozději do září. Pak by se otázka bezvízového styku s Ukrajinou měla dořešit.

Hrojsman slova Merkelové ocenil jako optimistické sdělení.

Merkelová však také řekla, že o přistoupení Ukrajiny k EU se nyní jednat nebude. „Otázka přístupové perspektivy teď není na pořadu dne,” řekla kancléřka, když zdůraznila, že nepatří k politikům, kteří by chtěli budit falešná očekávání. Je přesvědčena, že je nutné se nejprve věnovat asociační dohodě EU s Ukrajinou.

Pokud jde o boje na východní Ukrajině, o nichž se v pondělí oba politici také bavili, vyjádřil Hrojsman přesvědčení, že ukrajinští vojáci nebrání jen svou zemi, ale také hranice Evropské unie.

Gruzie je na tom stejně

Podobný problém s bezvízovým stykem s EU má i Gruzie. Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by se EU měla být schopna do konce léta shodnout na podobě nové "záchranné brzdy", umožňující pozastavit bezvízový styk se třetí zemí v případě, že je zneužíván. Pak by podle něj už nemělo nic stát v cestě pro spuštění krátkodobého bezvízového styku pro občany Gruzie vybavené odpovídajícím typem biometrických pasů.

Zaorálek míní, že pro Evropskou unii by bylo "ztrátou tváře a neštěstím", pokud by nesplnila svůj slib. Evropská komise už loni v prosinci konstatovala, že Gruzie splnila všechny požadavky. V březnu pak zavedení bezvízového styku členským zemím EU navrhla.

Bezvízový styk by se měl týkat Gruzínců, kteří vlastní pas s biometrickými údaji a budou pobývat v schengenském prostoru s volným pohybem osob maximálně 90 dní. Bezvízový styk nebude znamenat pro gruzínské občany právo pracovat v Unii.

Anketa

Podporujete bezvízový styk s Ukrajinou?
Ano
11,6 %
Ne
88 %
Nevím
0,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1916 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám