Hlavní obsah

Běženci nesmí do bazénu. Finsko následuje německá města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Severofinské město Haukipudas nedaleko Oulu zakázalo mladíkům z místní ubytovny pro žadatele o azyl na dva týdny vstup do městského bazénu. Důvodem jsou incidenty s ženskými návštěvnicemi bazénu, uvedla v neděli finská televize YLE.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Když jdete ve Finsku na plavecký stadión, tak plavete. Není to místo, kde je možné vrhat vilné pohledy na plavkyně,“ uvedla správa bazénu a dalších městských sportovišť.

Zaměstnanci si povšimli, že mladíci z řad běženců přicházejí na stadión ve velkých skupinách a společně pozorují plavkyně. Za rozhodnutím o dvoutýdenním zákazu vstupu je ale čtvrteční incident, kdy jeden dospívající migrant vstoupil do dámských sprch. Ze stadiónu byl ihned vyveden. Radnice vyslala do ubytovny svého pracovníka, aby běžencům vysvětlil zásady chování.

Problémy s mužskými žadateli o azyl hlásí i někteří provozovatelé bazénů v Německu. Západoněmecký Bornheim kvůli tomu tento týden zakázal mužům z místní uprchlické ubytovny vstup do městského bazénu, příští týden prý ale opatření zřejmě zruší. Radnice předem oznámila, že zákaz bude platit do té doby, než sociální služba muže z ubytovny proškolí.

Některé další německé plavecké stadióny vyvěsily ve svých prostorách plakáty, na nichž uvádějí, že jakékoli obtěžování žen je nepřípustné. K takovému opatření se uchýlil například Mnichov, který má k dispozici letáčky ve vícero jazycích, mimo jiné v arabštině, somálštině či paštunštině. Text je navíc doplněn obrázky, aby byl srozumitelný i negramotným.

Reklama

Výběr článků

Načítám