Hlavní obsah

Berlínský soudce soucítil s klimatickou extremistkou: Řiďte se dál svým svědomím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednadvacetiletá Antonia V., stoupenkyně klimatického hnutí Poslední generace, odřízla v prosinci 2022 ze zvedací plošiny hydraulickou pilou špičku vánočního stromu před Braniborskou bránou v srdci Berlína. Za tento vandalský čin měla zaplatit pokutu tisíc eur (25 215 korun). Odmítla to, takže ji čekal soud. Ten rozhodoval tento týden v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Prosinec 2022, klimatičtí aktivisté uřezávají špičku vánočnímu stromku u Braniborské brány.

Článek

O rozhodnutí píše německý list Bild. Antonia V. - studentka a farmářka z vesnice se 600 obyvateli ve Šlesvicku-Holštýnsku - čelila u okresního soudu v berlínském Tiergartenu hned několika obviněním.

Týkala se jak znetvoření vánočního stromku, tak nátlaku a odporu v souvislosti s dalšími aktivistickými akcemi - blokádami na ulicích Frankfurter Allee (11. listopadu 2022), Beusselstrasse (9. ledna 2023) a Mühlendamm (15. února 2023) v německé metropoli.

„Jako farmářka nemohu nevidět klimatickou šlamastyku,“ nechala se slyšet Antonia V.„Nestávkuji ve sklepě, ale přenáším stávkové akce do ulic. Můj protest není namířen proti policii, ale proti jednání naší současné vlády,“ líčila své pohnutky.

Poprvé v historii bylo oteplování nad hranicí 1,5 stupně celý rok

Věda a školy

„Pokud jde o klimatickou krizi, v Evropě zažíváme špičku ledovce, tak jsem tu špičku upilovala,“ vysvětlovala. „Postáváme na horní palubě Titaniku se skleničkami šampaňského, vláda je kapitán, který si to namířil k ledovci, lidé se topí ve třetí třídě,“ řekla u soudu pro mladistvé, kde stanula, protože jí v době spáchání činu ještě nebylo 21 let.

„Vaše chování je politicky a lidsky pochopitelné, ale právně je to trestný čin. Uděláme to takhle: 40 hodin veřejně prospěšné práce a tím to končí,“ konstatoval soudce Peter Moritz. Rozhodnutí se vztahuje na veškerá obvinění.

Soudce s mladou ženou, která údajně připomínala i z „hlediska vyspělosti“ teenagerku, soucítil. „Řiďte se i nadále svým svědomím!“ řekl podle Bildu.

Klimatické extremistky v Lyonu vychrstly polévku na Monetův obraz

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám