Hlavní obsah

Berlínskou zeď před dvaceti lety boural i Sarkozy, mnozí o tom pochybují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy před dvaceti lety pomáhal bourat berlínskou zeď. Sarkozy v pondělí na Facebooku zveřejnil fotografii, jak 9. listopadu 1989 zeď rozebírá. Jeho tvrzení ale řada lidí zpochybňuje. Je mezi nimi i jeho stranický kolega Alain Juppé, který tvrdí, že do Berlína dorazili později.

Foto: Profimedia.cz

Budoucí francouzský prezident Nicolas Sarkozy u berlínské zdi 9. listopadu 1989

Článek

Prezident v den výročí pádu zdi uvedl, že se do Berlína vydal hned ráno, jakmile uslyšel o masivním pohybu východních Němců do západní části města. Tehdy 34letý poslanec zamířil s dalšími tehdejšími kolegy přímo k Braniborské bráně, kde, jak napsal, „byli nadšené davy oslavující vznikající otvor ve zdi“.

„Pak jsme zamířili k přechodu Checkpoint Charlie, abychom viděli východní část města, a konečně se vrhli na tu zeď,“ uvedl Sarkozy s tím, že kus zdi uštípl.

Prezident doplnil, že i nastalá noc byla plná vzrušení ze sjednocení, konce studené války a začátku svobodné éry v Evropě. „Je to stále ta svoboda, kterou v Evropě bráníme a oslavujeme 20 let poté,“ doplnil Sarkozy.

Před 20 lety padla berlínská zeďVideo: ČTK

Historici Sarkozyho tvrzení zpochybňují

Mnozí historikové a svědkové tehdejších událostí se podle agentury AFP shodují, že v průběhu 9. listopadu se nedalo tušit, že zeď se otevře. Jak vyplývá z archivních informací, člen berlínského komunistického politbyra Günther Schabowski oznámil otevření hranic Německé demokratické republiky se Spolkovou republikou a západním Berlínem v ten den až večer. Pro všechny to bylo překvapení.

Sarkozyho tvrzení zpochybňuje i svědectví jeho stranického kolegy Juppého, který je v současnosti starostou města Bordeaux. Na stránkách radnice se sice také uvádí, že byl v Berlíně 9. listopadu, v odvysílaném rozhovoru pro televizní stanici TV5 ale řekl, že do Západního Berlína dorazil 10. nebo 11., tedy v době, kdy televizní záběry z ohromujících událostí u zdi již dávno obletěly svět.

Ve své knize La Tentation de Venise (Benátské pokušení) z roku 1993 se Juppé zmiňuje, že se do Berlína dostal dokonce až 16. listopadu. Nejmenovaná fotografka, která delegaci RPR tehdy doprovázela do Berlína, podle AFP řekla, že Sarkozy a Juppé tam rozhodně nebyli 9. listopadu.

Reklama

Související články

Skupina U2 zahrála u Braniborské brány

Irská rocková kapela U2 včera vystoupila zdarma pro zhruba deset tisíc lidí před Braniborskou bránou, symbolem kdysi rozděleného Berlína. Na více než...

Berlínskou zeď porazilo slovo poplety

Devátého listopadu 1989, dvacet minut před půlnocí, jsem sledoval v němém úžasu dění na přechodu na Bornholmer Strasse mezi západním a východním Berlínem. Zeď...

Výběr článků

Načítám