Hlavní obsah

Bělorusové na hranici lákali Ukrajince na „východoslovanský boršč, který Evropa nemá“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruští pohraničníci vsadili na lehkou provokaci. Pustili ukrajinským kolegům na druhé straně zátarasů z protitankových „ježků“ libozvučnou nahrávku ženského hlasu, který je v ukrajinštině láká na běloruský boršč. Celou scénku nahráli na video.

Foto: Profimedia.cz

Aktérem krize vztahů mezi Ukrajinci, Bělorusy i Rusy se stal i tradiční boršč. Ilustrační foto

Článek

Hlas z nahrávky pořízené na hraničním přechodu přes řeku Želoň, jižně od běloruského města Jelsk, oslovuje ukrajinské pohraničníky „tavárišči“ a oznamuje jim, že boršč je „unikátní východoslovanský pokrm“, zatímco evropská kuchyně nic podobného nemá. Mezi běloruským a ukrajinským borščem prý jsou určité nepatrné rozdíly - zatímco do ukrajinského se přidávají fazole, do běloruského patří více brambor. Přesto jsou to sousedské a příbuzné pokrmy, praví.

„Až už nebudete mít z čeho uvařit váš boršč, přejděte na naši stranu - ochutnejte náš běloruský boršč. Nebudete litovat,“ slibuje ženský hlas.

Důvod k invazi? Zakazují náš boršč, prohlásila Zacharovová. A myslela to vážně

Evropa

Ukrajinská hlídka s rovněž alegorickou odpovědí příliš neotálela, napsala liga.net.

„Váš boršč se od našeho velmi liší. Teď se běloruský boršč spíš podobá ruské (zelné) polévce šči, přestože tam dáváte více brambor. Už zdaleka není takový, jaký býval, než jste při jeho přípravě použili nůž, který jste Ukrajincům vrazili do zad,“ vyrukovali s odpovědí příslušníci Státní pohraniční služby Ukrajiny.

„Nejsme otroci, abychom jedli běloruský boršč. Radíme vám nahradit ‚suroviny‘ a stát se svobodným národem, a ne násilně vězněným. Do té doby si jezte sami, a hlavně se nezalkněte,“ zaznělo z ukrajinské strany hranice.

Na nahrávce zveřejněné na Telegramu běloruské agentury Belta ale ukrajinská odpověď chybí.

Přidejte se k nám a Putin vám dá jaderné zbraně, vyzývá státy Lukašenko

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám