Hlavní obsah

Bělorusko udělalo z ukrajinského oligarchy Firtaše diplomata. Chrání ho tak před vydáním do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaný zvrat nabralo řízení o vydání ukrajinského oligarchy Dmitrije Firtaše z Rakouska do Spojených států. Bělorusko totiž miliardáři poskytlo diplomatický post při jedné z agentur OSN, aby mohl ve Vídni zůstat. Obnovení řízení o vydání Firtaše, táhnoucí se už devět let, v polovině června nařídil obnovit Vídeňský vrchní zemský soud.

Foto: Profimedia.cz

Dmytro Firtaš před vídeňským soudem. Archivní snímek

Článek

Informaci, že Firtaš je nyní oficiálně poradcem Minsku při Organizaci OSN pro průmyslový rozvoj (UNIDO), která má na starosti industrializaci rozvojových zemí, přinesla tento týden stanice Deutsche Welle.

Podle soudních dokumentů post získal už v roce 2021 a nyní jím argumentuje ve snaze zabránit svému vydání do USA. Rakouská vláda už avizovala, že na Firtašovu funkci se podle ní diplomatická imunita nevztahuje, konečné rozhodnutí však bude na soudu.

Spojené státy o vydání Firtaše požádaly Rakousko už v roce 2014. Americká prokuratura oligarchu viní z toho, že si v roce 2006 zajistil licence k těžbě titanu v Indii tím, že spolu se svými komplici uplatil tamní politiky částkou ve výši nejméně 18,5 milionu dolarů (v dnešním kurzu zhruba 400 milionů korun).

Ukrajinského boháče v březnu 2014 v Rakousku na americkou žádost skutečně zatkli, po složení kauce 125 milionů eur (téměř tři miliardy Kč) se však dostal na svobodu. V roce 2015 prvoinstanční zemský trestní soud vydání odmítl s tím, že žádost USA je i politicky motivovaná.

Firtaš se marně domáhal zrušení obvinění v USA, když argumentoval, že americké soudy nemohou posuzovat obvinění z korupce v Indii. Federální soudce v Chicagu to tehdy odmítl s tím, že případ ovlivnil i americkou firmu Boeing. Když pak rakouský soud v půli letošního června rozhodl o obnovení extradičního řízení, právní bitva se vrátila na začátek.

Firtašův vliv byl velký zejména během vlády ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, sloužil jako prostředník pro ruský plynárenský koncern Gazprom a měl úzké vazby na Kreml.

Ukrajinský oligarcha Firtaš může přijít o své impérium, obvinili ho z korupce

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám