Hlavní obsah

Belgický soud zahájil vyšetřování odpovědnosti za smrt 38 lidí při povodni

– Lutych

Belgický soud ve středu zahájil vyšetřování odpovědnosti za smrt 38 lidí při povodních, které v polovině července zasáhly Belgii, oznámila dnes prokuratura. Soud se zaměří na okolnosti, které záplavám předcházely, a zda nebylo možné ztrátám na životech zabránit „předvídavostí a opatrností”. Pokud by soud zjistil pochybení, obviní dané osoby z neúmyslného zabití, napsala stanice RTBF.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Silná bouře rozmetala v belgickém městě Beauraing sedm desítek domůVideo: Reuters

 
Článek

Rozhodnutí o vyšetřování „není v žádném případě vyjádřením názoru na existenci eventuální odpovědnosti, ale vychází ze snahy zajistit věcnost, objektivitu a nezávislost při hledání pravdy a při respektování památky obětí a jejich blízkých”, uvedla prokuratura v Lutychu, jehož okolí patřilo k nejpostiženějším.

Podle posledních policejních údajů mají povodně, které Belgii zasáhly 14. až 16. července, celkem 38 obětí, z toho 37 v provincii, jejímž centrem je Lutych.

Tragická bilance po bouřkách roste v Německu i Belgii. Nizozemci evakuují

Zahraniční

Ihned po povodních v Belgii vypukla veřejná debata o možném selhání systému, který má obyvatele upozornit na hrozbu povodní. Poškození si stěžovali, že nedostali veškeré informace a nevěděli ani o přeplněné přehradě u Eupenu, která začala upouštět vodu, aniž by byli lidé v okolí preventivně evakuováni, zmínila agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám