Hlavní obsah

Belgická policie nepustila do Bruselu konvoj protestujících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgická policie v pondělí znemožnila vjezd do Bruselu několika desítkám aut, jejichž řidiči chtěli zablokovat dopravu v metropoli na protest proti restrikcím spojeným s covidem-19. Převážně francouzští řidiči inspirovaní takzvaným konvojem svobody v Kanadě chtěli dát najevo svou nespokojenost před sídly institucí Evropské unie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evropský konvoj svobody dorazil do BruseluVideo: Reuters

 
Článek

Poblíž těchto budov, kde chtějí protest podpořit i místní obyvatelé, policie preventivně rozmístila stovky svých lidí i několik vodních děl.

Policie od rána kontroluje několik velkých příjezdových cest do Bruselu. Starosta metropole Philippe Close uvedl, že již prověřili na pět tisíc aut a několika desítkám z nich zakázali pokračovat dál.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoj svobody dorazil do Bruselu

„Jde o to, aby si nebrali hlavní město jako rukojmí,” řekl Close rozhlasové stanici RTBF. Řidiči, kteří chtějí v Bruselu demonstrovat, mohou podle něj odstavit svá auta na parkovištích kolem města a pokračovat dál pěšky nebo veřejnou dopravou.

Kanadská provincie Ontario vyhlásila stav nouze kvůli pokračujícím protestům

Amerika

Belgické úřady nekontaktoval žádný organizátor protestu, třebaže to místní pravidla vyžadují, doplnil starosta.

Podle belgických médií se v neděli večer chystala z francouzského Lille do Bruselu více než tisícovka vozů. Někteří řidiči však s cestou vzhledem k dopředu avizovaným akcím belgické policie váhali.

Na konvoje svobody čekají v Paříži a Bruselu tisíce policistů

Evropa

V sobotu podobnou akci v Paříži překazila policie, která zadržela nejméně 500 vozidel, jež se navzdory policejnímu zákazu pokoušela vjet do francouzského hlavního města. O další protesty se pokoušeli například řidiči v Nizozemsku.

Žádná z akcí však zdaleka nedosáhla intenzity původního kanadského konvoje. V centru Ottawy stovky kamionů zhruba dva týdny blokovaly dopravu, neprůjezdné byly také některé důležité hraniční přechody mezi Kanadou a USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám