Hlavní obsah

Baron ze Sibiře: Alžběta II. pasovala ruského oligarchu na šlechtice

Právo, Eva Turečková

Britská královna Alžběta II. (94) přisoudila rusko-britskému mediálnímu magnátovi Jevgeniji Lebeděvovi (40) titul barona z Hamptonu v Richmondu a ze Sibiře v Ruské federaci. Učinila tak na návrh premiéra Borise Johnsona (56). Lebeděv vlastní britské listy The Independent, Evening Standard, televizi London Live a od roku 2010 i britské občanství. Informaci zveřejnil britský vládní The London Gazette.

Foto: Pool New, Reuters

Královna Alžběta II.

Článek

„Lebeděv byl povýšen do šlechtického stavu za zásluhy v mediálním průmyslu a filantropické aktivity,“ napsal The Independent s tím, že magnát získal 75 milionů liber (2,2 mld. korun) na kampaně na záchranu divoké přírody a charitativní projekty zajišťující jídlo pro chudé.

Jevgenij Lebeděv

Přestože je titul baron nejnižším šlechtickým titulem, status doživotního peera Lebeděvovi zajišťuje kromě oslovení „lord“ také přítomnost na zasedáních horní komory britského parlamentu, a to od 19. listopadu tohoto roku.

Otec rozvědčíkem

Jevgenij Lebeděv je synem Alexandra Lebeděva (60), bývalého pracovníka rezidentury KGB v Londýně, později miliardáře, bankéře, bojovníka proti korupci a také hlavního soukromého akcionáře ruského investigativního listu Novaja gazeta, pro který pracovala např. zavražděná ruská novinářka Anna Politkovská.

Nejsi naočkovaný? Tak to si pivo nedáš. Britové uvažují o „covidových pasech”

Evropa

Většinu v novinách ale drží samotní redaktoři. Lebeděva staršího britský parlamentní zpravodajský výbor vyšetřoval kvůli podezření, že Kreml zasahoval do průběhu britského referenda o brexitu, poukázal list The Moscow Times.

Za nástupce Putina by bral zase Putina

Přestože Lebeděva staršího v Rusku vyšetřovali, nikdy neemigroval a v místních poměrech zjevně umí chodit. V televizi Dožď prohlásil, že „pokud by si měl vybrat nástupce Putina, byl by to zase Putin“.

Podle listu Novaja gazeta Alexandr Lebeděv vlastní také lázeňský komplex na Krymu nebo strojírny Energomaš ve městě Čechov, které vyrábějí komponenty pro jaderný průmysl.

Co má Putin s pravou rukou? Video podnítilo spekulace o jeho zdraví

Evropa

V prosinci loňského roku bývalý rozvědčík prodal 76procentní podíl v ruské Národní rezervní bance, aby se mohl „naplno věnovat potírání korupce a své další vášni“ – médiím. „Rozjíždíme projekt ruskojazyčné verze Independentu,“ řekl tehdy svému listu.

Reklama

Výběr článků

Načítám