Hlavní obsah

Bardotová dostala pokutu za kritiku muslimského rituálu

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

K pokutě 15 tisíc eur (375 tisíc Kč) odsoudil v úterý pařížský soud bývalou francouzskou herečku a sexsymbol 60. let Brigitte Bardotovou (73). Shledal ji vinnou z podněcování rasové nenávisti, kterého se měla dopustit v dopise zaslaném před dvěma lety tehdejšímu ministru vnitra a nynějšímu prezidentovi Nicolasi Sarkozymu.

Foto: Reuters

Brigitte Bardotová je známou ochránkyní práv zvířat.

Článek

Bardotová si v dopise stěžovala na rituální zabíjení ovcí v rodinách muslimských přistěhovalců ve Francii během jejich náboženského svátku.

"Je mi líto, že nás celá tato populace vodí za nos a ničí naši zemi tím, že nám vnucuje své zvyky,“ napsala. To se nelíbilo několika protirasistickým organizacím, které Bardotovou obvinily z "diskriminace“ a "rasové nenávisti“.

Státní zástupce pro odsouzenou požadoval trest vězení vzhledem k faktu, že Bardotová byla v minulosti za podobné výroky odsouzena už čtyřikrát. Naproti tomu její advokát usiloval o zproštění viny.

Bardotová, která ukončila svou filmovou kariéru v roce 1973, se soudního projednávání ze zdravotních důvodů nezúčastnila, protože se s obtížemi pohybuje. Soudu ale zaslala dopis, v němž uvedla, že je svým „pronásledováním“ ze strany protirasistických organizací již "unavená“ a "zhnusená“.

Reklama

Výběr článků

Načítám