Hlavní obsah

Balatonu škodí lidská moč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci varují, že do Balatonu se dostává příliš velké množství lidské moči. „V zájmu udržení kvality vody v Balatonu bychom měli opětovně zavést bezplatné veřejné toalety,“ upozornil Gábor Lombár, starosta obce Balatonfenyves.

Foto: MTI

Mladí lidé se v horku osvěžují ve vodách Balatonu. Ilustrační foto

Článek

Ke zpoplatnění veřejných toa­let přiměla obce v okolí jezera nelehká ekonomická situace. Lombár přiznává, že na pěti plážích v obci Balatonfenyves se za WC rovněž platí. „Zatím si nemůžeme dovolit, abychom je provozovali zdarma,“ říká a očekává pomoc od státu.

Po zpoplatnění veřejných toa­let v okolí jezera vykonává stále větší počet lidí svou malou potřebu v Balatonu. Podle odborníků však zvýšené množství moči ve vodě způsobuje intenzivnější šíření řas a zvýšenou koncentraci fosforu.

Maďarské turistice nepomohly fotbalové mistrovství Evropy ani Balaton

Cestování

Vera Istvánovicsová, odbornice na vodní hospodářství, agentuře MTI řekla, že dospělý člověk vyloučí denně půl druhého litru moči a tím jeden gram fosforu.

Podle počtu turistů v okolí Balatonu se odhaduje, že do jezera se ročně do vody dostává 1,2 tuny fosforu.

Reklama

Výběr článků

Načítám