Hlavní obsah

Až 15 let vězení. Na Slovensku zpřísní tresty pro opilé řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku se zpřísní postih opilců za volantem. V případě, že řidič pod silným vlivem alkoholu způsobí smrt dvou a více lidí, bude mu hrozit sedm až patnáct let vězení.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto

Článek

Novela trestního zákona předložená slovenským ministerstvem spravedlnosti je reakcí na množící se případy tragických nehod způsobených opilými řidiči. Novelu schválila dočasně pověřená vláda premiéra Eduarda Hegera a musí ji ještě schválit parlament.

Zavádí tzv. stav těžké opilosti nad dvě promile se zvýšenou sazbou zákazu řízení motorového vozidla i trestu odnětí svobody. Pokud řidič v takovém stavu způsobí těžkou újmu na zdraví dvěma a více lidem, může jít do vězení na pět až dvanáct let.

V případě, že způsobí smrt dvěma a vícero osobám, se tato trestní sazba zvyšuje na sedm až patnáct let, co je o tři roky víc než maximální sazba v současnosti.

Opilců za volantem přibývá

„Je to krok správným směrem. Počet řidičů, kteří jezdí s větším množstvím alkoholu v krvi, totiž podle dostupných statistik evidentně narůstá,“ řekl deníku Pravda dopravní konzultant Maroš Palesch. Tvrdé postihy by měly podle něho odradit alespoň část z nich od řízení v opilosti. „Stále nám chybí precedens, exemplární trest pro řidiče, který v opilosti někoho zabil,“ dodal Palesch.

Opilý řidič loni v říjnu na zastávce hromadné dopravy v Bratislavě usmrtil pět mladých lidí. Dopravní policisté loni odhalili přes 10 tisíc řidičů, kteří sedli za volant pod vlivem alkoholu. Z nich téměř 4500 mělo jedno nebo víc promile.

Policie na Slovensku chytla za tři dny pět řidičů s více než dvěma promile

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám