Hlavní obsah

Ať si stávkují, reforma důchodů bude, prohlásil Macron

Paříž

Důchodová reforma se uskuteční, prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v tradičním novoročním projevu. Je to projekt zajišťující spravedlnost a sociální pokrok, zdůraznil prezident navzdory téměř měsíc trvajícím stávkám a protestům. Věří, že vláda rychle najde kompromis s odbory, ale bez opuštění principů, na nichž je penzijní reforma založena.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Macron oznámil, že si byl vědom toho, že některá rozhodnutí se setkají s odporem. „Měli bychom se vzdát snahy změnit naši zemi a každodenní život? Ne,“ odpověděl. Vzdát se by podle prezidenta představovalo zradu na příštích pokoleních, za kterou by se muselo platit. „Penzijní reforma bude dokončena,“ zdůraznil.

„Beru na sebe tento večer závazek věnovat veškerou mou energii k přeměně naší země, aby se stala silnější, spravedlivější, lidštější. Uvědomuji si, že změny často budí otřesy. Ale obavy nemohou vést k nečinnosti. Protože je toho příliš mnoho, co musíme udělat,“ řekl Macron.

Odbory se snaží stávkami, které od 5. prosince ochromují veřejnou dopravu, přimět prezidenta, aby se reformy vzdal, napsala agentura DPA.

Cílem avizované reformy je zjednodušit současný komplikovaný důchodový systém, který obsahuje 42 různých variant. Zákonnou hranicí pro odchod do penze má být nadále věk 62 let, prostřednictvím bonusů a slev chce ale vláda motivovat lidi k odchodu na odpočinek až v 64 letech. Příslušníci některých profesí by po reformě přišli o výhody, hlavně o předčasný odchod do důchodu.

Macron se vzdá prezidentského důchodu, chce jít příkladem

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám