Hlavní obsah

Assange si měl stěžovat na židovské spiknutí, WikiLeaks to popírají

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange obvinil několik novinářů z cílené kampaně proti jeho organizaci, tvrdí vydavatel britského magazínu Private Eye. Assange podle něj hovořil o židovském spiknutí s cílem organizaci očernit. WikiLeaks to rezolutně popřely.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Editor Private Eye Ian Hislop se ve svém úterním článku odkázal na Assangeův dva týdny starý telefonát, v němž si měl stěžovat na způsoby, jakými se o WikiLeaks informuje. Obzvlášť se mu nelíbila zpráva Private Eye o spolupracovníkovi WikiLeaks Israeli Šamirovi, o němž magazín napsal, že popírá holocaust.

Assange údajně řekl, že židovští novináři z Londýna vedou proti WikiLeaks očerňovací kampaň. Měl jmenovat i editora listu The Guardian Alana Rusbridgera, investigativního reportéra Davida Leigha i prominentního novináře Johna Kampfnera, který nedávno psal dvě recenze na knihy o WikiLeaks. Když prý Hislop poznamenal, že Rusbridger není Žid, Assangeova odpověď zněla, že je „tak trochu Žid“. Později měl Assange říct, ať Hislop na „celou tu věc s Židy zapomene“.

WikiLeaks i Assange se proti Hislopově tvrzení ohradili. Editor podle Assange „překroutil, vymyslel si, nebo pominul téměř každý podstatný výrok či frázi. Není pravda, že věřím v nějaké židovské spiknutí", prohlásil Assange a doplnil: „Než aby napravil jednu poskvrnu, pan Hislop se ji snaží zakrýt dalšími“.

Reklama

Související články

WikiLeaks hrozí zánik, nemají peníze

Portálu WikiLeaks hrozí, že by kvůli finančním potížím mohl skončit. V rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici Europe 1 to v úterý řekl zakladatel...

Britové vydají Assange švédskému soudu

Soud v londýnské Woolwichi ve čtvrtek rozhodl o vydání zakladatele serveru WikiLeaks do Švédska. Julian Assange ve skandinávské zemi čelí obvinění ze...

Výběr článků

Načítám