Hlavní obsah

Antisemitský útočník zaplatí za napadení v Hamburku miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten případ tehdy šokoval celé Německo. Osmnáctého září 2021 na izraelské vigilii v centru Hamburku dnes sedmnáctiletý mladík brutálně napadl a vážně zranil 60letého Michaela T., Němce židovského původu (jméno změněno). Soud nyní přiznal oběti bezprecedentní odškodné ve výši sto tisíc eur (2, 53 mil. korun). Pachatel Aram A. musí navíc zaplatit pětiprocentní úrok za dobu od incidentu.

Foto: Profimedia.cz

Shromáždění v Hamburku na podporu Izraele 9. října 2023, dva dny po útoku Hamásu na Izarel

Článek

Aktivisté již více než šest let pravidelně pořádají v Mönckebergstrasse poblíž hamburského hlavního nádraží vigilie, kterými vyjadřují solidaritu s Izraelem – proti antisemitismu, za mírové soužití.

V září před třemi lety se však objevili čtyři mladí lidé, kteří na účastníky pokřikovali nadávky. Křičeli „Svobodná Palestina“, „Zas**ní Židé“ a „Oj**u ti matku“. Od urážek rychle přešli k fyzickým útokům – strkanicím a vytrhávání plakátů z rukou.

„Když jsem se jednomu z nich postavil, přiběhl ke mně pravděpodobně jeho bratr a okamžitě mě udeřil pěstí do obličeje. Ležel jsem celý od krve v náručí své matky, která mi přispěchala na pomoc. Pachatelé se smáli,“ líčil později dramatické okamžiky.

Dívka ve Francii strhla muži z hlavy jarmulku a vykřikovala antisemitská hesla. Dostala pět měsíců

Evropa

Tehdy 17letý Aram A., Němec se syrskými kořeny zlomil napadenému nos a klíční kost a rozbil brýle. Střep skla zranil Michaela T. na jednom oku tak vážně, že od té doby je na toto oko slepý, připomněl list Bild. Útoku se účastnil i Aramův o dva roky mladší bratr.

Oběť si na peníze počká. Ví to

Michaela T. rozsudek uspokojil, avšak ví, že mladý pachatel v současné době sotva může platit. „Jednou ale bude pracovat a vydělávat, a pak od něj nechám peníze soudně vymáhat. Tak si bude do konce života pamatovat, co mi udělal,“ ujistil.

Michael T. stále trpí následky útoku: na poraněném oku dokáže rozlišovat pouze světlo a tmu. „Když je obzvlášť světlo, musím nosit sluneční brýle, protože zornice se už nezavírá. Pokud se dívám přímo do slunce, mám velké bolesti. Podle lékařů se to už nikdy nezlepší,“ popsal následky ran pěstí.

Mladšímu bratru justice za přestupky vyměřila dvacet hodin veřejně prospěšných prací. Aram A. dostal původně trest pro mladistvé ve výši 16 měsíců, který však soud vyšší instance zvýšil na dva roky.

Právnička Christiane Yükselová, která pro Michaela T. vybojovala odškodné sto tisíc eur, uvedla, že rozsudek ještě není pravomocný. Je možné podat odvolání k Vyššímu zemskému soudu, avšak šance na úspěch považuje za velmi malé.

Muž syrského původu v německém obchodě pobodal čtyřletou holčičku. K dítěti neměl žádný vztah

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám