Hlavní obsah

Američané stáhnou systém Patriot ze Slovenska kvůli údržbě

Systém protivzdušné obrany Patriot letos Američané stáhnou ze základny u slovenského města Malacky na západě země. „Důvodem je údržba. Američtí partneři přesunou baterii na základnu do Německa, kde budou vykonané potřebné práce,“ informoval ve středu slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Systém Patriot na základně NATO ve slovenské SliačiVideo: Reuters

 
Článek

Objevily se spekulace, že Američané tento systém posílají rovnou na Ukrajinu, ale Naď to popřel. Spojené státy začnou od příštího týdne s výcvikem 90 až 100 ukrajinských vojáků v souvislosti s obsluhou systémů protivzdušné obrany Patriot. Oznámil to Pentagon, který v úterý zároveň potvrdil dřívější informace amerických médií, podle kterých se bude několikaměsíční výcvik odehrávat na americkém území.

Italský systém Mamba

Na letecké základně Sliač na středním Slovensku nadále zůstávají dvě německé baterie patriotů. Italský deník La Repubblica uvedl, že protivzdušnou obranu Slovenska by mohli Italové posílit moderním systémem SAMP/T, známým pod přezdívkou Mamba. Je určený k ochraně bojiště nebo strategických objektů před letadly, raketami a drony. Ministr Naď potvrdil, že přesun baterie tohoto systému je jednou z alternativ posílení ochrany Slovenska. „Experti italské armády byli na Slovensku a prohlédli si možné lokality, kde by jejich systém mohl působit, ale ještě není nic rozhodnuto,“ konstatoval Naď.

Podle Denníku N přichází do úvahy umístění systému na letišti v Prešově, aby pokryl prostor kolem ukrajinské hranice.

Po zahájení ruské agrese na Ukrajině se v březnu přesunuly na Slovensko dvě baterie patriotů z Německa a jedna z Holandska. Slovenská vláda pak darovala svůj systém S-300 Ukrajině a tehdy dorazila do Malacek i zmíněná baterie patriotů americké armády. „Slovensko je momentálně z hlediska ochrany zabezpečené tak jako nikdy v historii,“ konstatoval loni v dubnu slovenský premiér Eduard Heger (OLaNO). Holanďané mezitím svou baterii stáhli s vysvětlením, že systém potřebují opravit a modernizovat.

Německo podle Nadě zvažuje vyslání jednotky tanků Leopard 2 na Slovensko. Náš východní soused má totiž k dispozici jen přibližně 30 starých tanků T-72 v původní verzi, které kdysi v sovětské licenci vyráběl podnik ZŤS Martin.

Polsko by Ukrajině rádo poskytlo tanky Leopard 2

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám