Hlavní obsah

Aktivistky kradly u Karla III.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři ženy z Animal Rising, militantní skupiny bojující za práva zvířat, ve středu večer vnikly na farmu Appleton ve West Newtonu v Norfolku na panství Sandringhamu britského krále Karla III. a ukradly tři jehňata, která prý brzy čekala porážka.

Foto: profimedia.cz

Král Karel III. a princezna Anna při procházce u farmy na panství v Sandringhamu

Článek

Poté, co „osvobodily“ trojici mláďat od jejich matek, odvezly zvířata, narychlo pojmenovaná Sooty, Sunny a Sammy, na „bezpečné místo“, kde prý v klidu dožijí zbytek života, napsal v pátek list The Daily Telegraph. Ve snaze získat pro svůj kousek co největší publicitu ujely tři ekologické aktivistky 145 mil (234 kilometrů) autem ze Sandringhamu na hrad Windsor, kde se pokusily vydat se policii.

Třiadvacetiletá Sarah Foyová, stejně stará Rosa Sharkeyová a třiatřicetiletá Rose Pattersonová, všechny zkušené účastnice provokativních akcí a protestů, pózovaly kamerám a fotografům s transparenty s nápisem „Zachránila jsem královské ovce“.

Vynutily si zatčení

Zpočátku však neskrývaly rozčarování, když je policisté v královské rezidenci odmítli zatknout s tím, že si budou muset promluvit s kolegy z norfolkské policie, protože se nejedná o záležitost policie z okrsku Thames Valley. Nakonec se jim však přání splnilo a policisté je převezli na stanici ve Slough, kde je čekalo zatčení pro podezření z krádeže.

„Norfolkská policie vyšetřuje oznámení o krádeži tří jehňat z farmy ve West Newtonu v Norfolku,“ potvrdil mluvčí policie Thames Valley.

Královská rodina příkladem?

Pattersonovou, na webu organizace uvedenou jako ředitelka skupiny pro akce na veřejnosti, už dříve zatkli pro podezření ze spiknutí s cílem způsobit veřejné nepokoje po protestech na dostizích Grand National (Velká národní steeplechase) v Liverpoolu.

„Dnes jsme zachránily tři krásná jehňata, která teď budou žít svůj život naplno. Naléhavě potřebujeme celonárodní dialog o našem vztahu k ostatním zvířatům a přírodě. Královská rodina by v tomto směru mohla být vůdčí silou – vlastní půdu o rozloze přibližně dvojnásobku plochy Velkého Londýna. Uzdravení našeho vztahu ke zvířatům má zásadní význam pro řešení klimatické a přírodní krize,“ vysvětlovala Foyová své jednání před zatčením.

Statek, z něhož jehňata zmizela, se přitom pyšní tím, že dodržuje nejvyšší standardy dobrých životních podmínek zvířat. Krmí se směsí trávy, jetele, jitrocele a čekanky, což představuje stravu bohatou na „zdroje bílkovin a minerálních látek“.

Od roku 2017, kdy král převzal vedení farmy od zesnulého vévody z Edinburghu, přivedl na panství tisíce nových ovcí.

Horké léto na obzoru

Skupina, odnož Extinction Rebellion, se zaměřila na dostihy a nyní vyhlásila válku zemědělství a masnému průmyslu. Incident v Sandringhamu prý znamená začátek série „záchranných akcí“ ohlášených na léto.

Demontáž dálnic, zavření letišť a zákaz snad i života. Ideolog Poslední generace připravil šílené čtení

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám