Hlavní obsah

První vystoupení Karla III. po korunovaci se týkalo ekologie a udržitelného letectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karel III. vystoupil poprvé od korunovace na veřejnosti. V úterý navštívil svoji alma mater, univerzitu v Cambridge. Zavítal do Whittleovy laboratoře, kde se během projevu věnoval i svému oblíbenému tématu: životnímu prostředí.

Král Karel III. přispěchal na pomoc ženě, které se vyzula botaVideo: Reuters

 
Článek

Whittleova laboratoř je centrum, kde se cambridgeští vědci a vědkyně snaží vyvíjet technologie sloužící k tomu, aby byl letecký průmysl udržitelnější.

Karel III. se během návštěvy spolu se zástupci vlády a leteckého průmyslu zúčastnil také kulatého stolu. Tématem hovoru byla ekologičnost leteckého průmyslu.

Je vřelý a má skvělý smysl pro humor, říká o Karlu III. bývalý fotograf královské rodiny

Domácí

„To, co dělá Rob Miller a zdejší tým, je přesně to, co nutně potřebujeme, abychom zachránili planetu před katastrofou,“ ocenil monarcha ve své krátké řeči nejen ředitele centra, ale připomněl rovněž svůj celoživotní zájem o témata ekologie a udržitelnosti.

Poté se král odebral ven, kde za přihlížení zaměstnanců laboratoře zasadil strom. Než ale zabodl rýč do země, nezapomněl na své gentlemanské vychování. Povšiml si ženy, které se při odchodu z trávníku vyzula bota, a ihned jí přispěchal na pomoc.

Foto: AP

Král Karel III. přispěchal na pomoc ženě, které se vyzula bota

Otázce ekologické letecké dopravy se Karel III. věnuje již delší dobu.

V březnu 2022 hostil například kulatý stůl, v jehož rámci probíhala diskuze mezi zástupci leteckého průmyslu, Iniciativou udržitelných trhů a Světovým ekonomickým fórem. Diskutovalo se o dekarbonizaci letectví.

Od soboty je Karel III. korunovaným králem Velké Británie. Po smrti Alžběty II. se stal jejím nástupcem, po osmi měsících byla v sobotu jeho role slavností korunovací potvrzena i formálně. Karel III. je absolventem univerzity v Cambridge. Promoval zde v roce 1970.

Westminsterské opatství je učebnicí britských dějin, říká historik Jaroslav Šebek

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám