Hlavní obsah

Afghánec, který chtěl obrátit sousedy k islámu, pobodal v Berlíně dva lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Obrátit co nejvíc lidí v Německu na islám. To byl cíl devětadvacetiletého Afghánce Abdula Malika A., který pobývá v zemi od roku 2016. Až donedávna bylo jeho misijní poslání v Německu nenásilné a odehrávalo se v rámci slušného chování. Zlom však přišel v neděli, kdy v Berlíně pobodal osmapadesátiletou ženu a napadl šestašedesátiletého muže, který jí přispěchal na pomoc, píše deník Bild.

Foto: repro Bild

Afghánec Abdul Malik A.

Článek

Regine G. dávala v neděli odpoledne na rohu ulic Prinzregentenstrasse a Güntzelstrasse v centru Berlína do pořádku zeleň. V místě, poblíž něhož žije její syn.

Podle očitých svědků ji náhle oslovil Abdul Malik A. Nelíbilo se mu, že žena pracovala. Není jasné, jak a zda na jeho slova Regine G. reagovala. Afghánec však vytáhl nůž a opakovaně ho nic netušící ženě vrazil do krku.

Na pomoc jí přispěchal muž (66), kterého mladý muž následně také několika ranami pobodal do krku. Přihlížející lidé okamžitě zavolali záchranku a policii, která Afghánce zadržela na místě činu.

Regine G. je nyní v kritickém stavu v nemocnici, pobodaný muž by měl přežít.

Afghánec v Berlíně pobodal v parku dva lidi

Evropa

Vyšetřování případu převzalo oddělení vražd. Afghánec je zadržen za pokus o vraždu a těžké ublížení na zdraví.

Výsledky vyšetřování naznačují, že za motivem útoku jsou náboženské důvody. „Chování obviněného svědčí o islamistické motivaci,“ řekl Bildu Martin Steltner, mluvčí státního zastupitelství.

Nevylučuje se zatím ani možnost duševního onemocnění. Podle státního zastupitelství byl Abdul Malik A. kdysi umístěn na uzavřenou kliniku kvůli duševním poruchám. Proto je Afghánec současně vyšetřován týmem psychiatrů.

Do Evropy se dostali Afghánci, kteří měli v zemi zůstat, tvrdí německý plukovník

Svět

Afghánec žije v Německu od roku 2016, jaký má pobytový status, se zatím zjišťuje. Před rokem se přestěhoval do bytu v Helmstedter Straße. Sousedé popisují, jak je neúnavně přesvědčoval, aby se obrátili k islámu.

„Měla jsem se učit arabsky, což je ten pravý jazyk proroka,“ uvedla například jeho sousedka.

Policie navíc útočníka zná, řešila s ním už dříve strhávání volebních plakátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám