Hlavní obsah

Bavorský premiér má problém. Imitoval prý šéfa koaliční strany hlasem připomínajícím Hitlera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekané pokračování má v Bavorsku aféra kolem antisemitského letáku, který měl kdysi sepsat vicepremiér Hubert Aiwanger. Skandál mezitím vrhnul stín i na šéfa bavorské vlády Markuse Södera, který prý chtěl Aiwangera zesměšnit tím, že jej imitoval. Söder přitom podle médií v dané chvíli pozměnil hlas tak, aby připomínal Adolfa Hitlera.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský premiér Markus Söder

Článek

„Budu bouchat v Mnichově pěstí do stolu,“ hřímá Söder na zvukovém záznamu, který pořídila a odvysílala veřejnoprávní rozhlasová stanice Deutschlandfunk. Aiwangerovo jméno ve svém vystoupení sice nezmínil.

Podle deníku Bild ale bylo zřejmé, že jde o narážku na vicepremiéra, jenž je šéfem koaliční strany Svobodní voliči (FW). Mimo jiné proto, že shromáždění, kde Söder hovořil, se konalo v pivním stanu v Landshutu, volebním obvodu Aiwangera.

A Söder mluvil o „politikovi, který tady (v Landshutu) pronáší velké projevy, ale v Mnichově je docela krotký, takový politický trpaslík“.

Podle zpravodaje stanice Deutschlandfunk mluvil Söder při imitaci Aiwangera stejným hlasem jako Adolf Hitler a používal prý i jeho gestikulaci.

Söder je jinak znám jako zdatný a pohotový řečník, jenž své projevy prokládá sarkastickým humorem.

Söderova strana, Křesťansko-sociální unie (CSU), tvrzení médií vzápětí označila za absurdní. „Tato srovnání učiněná na základě proslovu proneseného v pivním stanu v Landshutu jsou zcela zcestná,“ uvedl mluvčí CSU s tím, že jde o vytrhávání vět ze souvislosti.

„Konstruovat z toho historická srovnání, je absurdní a vědomá manipulace,“ dodal mluvčí CSU.

Aféra kolem antisemitského letáku způsobila v Bavorsku bezprecedentní zemětřesení jen několik týdnů před zemskými volbami.

Aféra se točí kolem Aiwangera, který čelí nařčení, že si jako 17letý student gymnázia dělal legraci z masového vyvražďování Židů v koncentračních táborech za druhé světové války. Toho se měl dopustit tím, že údajně sepsal plakát, který měl být parodií na školní soutěž.

Aiwanger autorství důrazně popřel, zato se k sepsání plakátu přihlásil jeho bratr, jenž studoval na stejné škole. Pochybnosti ale přetrvávají a Söder požaduje od Aiwangera „jasné a neprůstřelné vysvětlení“.

CSU je favoritem zemských voleb, které se uskuteční 8. října, s velkou pravděpodobností bude ale opět potřebovat koaličního partnera. CSU chce pokračovat ve spolupráci s FW, skandál kolem Aiwangera ale na takovou konstelaci vrhá stín.

Söder opět kandiduje na úřad bavorského premiéra. Současně se o něm mluví jako o možném uchazeči o funkci německého kancléře ve volbách v roce 2025. Söder to zatím popírá.

„Volný průlet komínem v Osvětimi.“ Bavorskem otřásá předvolební skandál kvůli hrubému zlehčování holokaustu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám