Hlavní obsah

První americké tanky Abrams už jsou na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ukrajinu už dorazily první americké tanky M1 Abrams, oznámil podle agentury Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tím, že se připravují na nasazení, uvedl Reuters. O prvních dodaných tancích Abrams na Ukrajinu píše s odvoláním na zdroje v Pentagonu i americký list New York Times (NYT) s tím, že dodávka přišla o několik měsíců dříve, než se původně očekávalo.

Foto: General Dynamics

Tank M1A2SEPv3 Abrams

Článek

„Dobré zprávy od ministra (obrany Rustema) Umerova. Abramsy už jsou na Ukrajině,“ uvedl ukrajinský prezident na platformě Telegram. Dodávku prvních kusů tanků M1 Abrams během tohoto týdne avizoval už před několika dny americký prezident Joe Biden, kterého Zelenskyj v Bílém domě navštívil.

Foto: Novinky

Tank M1A2 Abrams

Jaké množství z celkem 31 kusů přislíbených Washingtonem už Kyjev reálně dostal, dva američtí vojenští činitelé citovaní NYT neprozradili, dodávky by však podle nich měly pokračovat v průběhu následujících měsíců. První americké tanky podle listu dorazily na Ukrajinu v sobotu. Web Politico před časem psal, že v rámci první dodávky Kyjev zřejmě dostane šest až osm tanků Abrams.

O dodávky tanků M1 Abrams Kyjev dlouho usiloval, šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov ale zároveň tlumil přílišná očekávání. Americké tanky podle něj budou muset být nasazeny „v rámci velmi specifických, dobře promyšlených operací“, jinak hrozí zničení, řekl vojenskému blogu The Drive.

Varoval, že pokud budou tanky Abrams nepromyšleně poslány do předních linií, aby se pokusily prorazit ruskou obranu, jejich životnost na bojišti nebude dlouhá. „Musí být použity v průlomových operacích, ale ty musí velmi dobře připravené,“ řekl Budanov.

K počátku září Ukrajina do protiofenzivy nasadila 71 tanků německých Leopard 2, které od evropských zemí dostala. Ke konci srpna jich v bojích ztratila pět. Dalších deset bylo poškozeno, po opravě se ale měly opět zapojit do bojů. Ukrajina využila i asi 450 tanků T-72, které dodaly například Polsko nebo Česko.

Tanky Abrams půjdou na Ukrajinu již příští týden, řekl Biden. Střely ATACMS zatím ne

Válka na Ukrajině

První v Evropě. Do Polska dorazily tanky Abrams od amerických mariňáků

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám