Hlavní obsah

Europoslanci odklepli 12 miliard na výrobu munice pro Ukrajinu

Poslanci Evropského parlamentu (EP) schválili ve čtvrtek uvolnění 500 milionů eur (11,9 miliardy korun) na podporu výroby munice v zemích EU. Jde o součást plánu, na jehož základě chce evropský blok do příštího jara dodat Ukrajině milion kusů dělostřelecké munice.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Dělostřelecké granáty

Článek

Parlament nyní bude vyjednávat s členskými zeměmi. Definitivní schválení předpokládají v červenci.

EU chce co nejrychleji vybavit Ukrajinu na očekávanou protiofenzivu. Řeší proto, jak při tenčících se zásobách ve skladech členských zemí a nedostatečné výrobě evropských zbrojovek naplnit plán dohodnutý na začátku jara.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinští rekruti cvičí zacházení se zbraněmi na základně u Charkova

Na dvou ze tří jeho pilířů se již sedmadvacítka shodla. Prvním je miliarda eur (23,7 miliardy korun) na kompenzace pro státy, které v současnosti poskytují dělostřelecké granáty z vlastních zásob. Druhým je stejná částka na společné nákupy Kyjevem nejžádanější munice ráže 155 milimetrů od evropských zbrojovek. Obchody by se měly pod patronátem Evropské obranné agentury (EDA) rozjet v nejbližších týdnech.

Na základě třetího pilíře, který poslanci ve čtvrtek schválili, by měla půlmiliarda eur z unijních zdrojů podpořit výrobu dělostřelecké či pozemní munice nebo raketových střel a jejich součástí. Šanci na finanční pobídky budou mít firmy ze všech členských zemí, které budou schopny rychle posílit své současné výrobní kapacity nebo vybudovat nové.

Nechceme útoky na Rusko. Je ale na Ukrajině, jak naše zbraně použije, řekl Bidenův mluvčí

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám