Hlavní obsah

EU: Balkánské země uvítáme, ale až budou připraveny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PÓRTO KARRÁS

Evropská unie v závěrečný den summitu v Pórto Karrásu slavnostně sdělila zemím západního Balkánu, že počítá s jejich přijetím, ne však dřív, než splní všechny požadované podmínky. Nejvyšší představitelé EU vyzvali své kolegy z oblasti, aby se přednostně věnovali potírání organizovaného zločinu, soužití národů a spolupráci s tribunálem v Haagu.

Foto: Mariana Šelemberková

Klienti a jejich asistenti během komentované prohlídky kostýmů a rekvizit v barrandovských ateliérech.

Článek

"EU potvrzuje svou bezvýhradnou podporu evropské perspektivě západobalkánských zemí," píše se ve společné deklaraci, kterou schválili prezidenti a premiéři 33 států na závěr krátké schůzky v řeckém letovisku Pórto Karrás. Vedle členů a kandidátů EU se ho zúčastnili nejvyšší představitelé Albánie, Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, Makedonie a Srbska-Černé Hory.

EU: Zbavte se korupce

V prohlášení se mimo jiné říká, že "skutečnými překážkami" pro demokratickou stabilitu, právní stát, hospodářský vzestup a rozvoj občanské společnosti jsou "organizovaný zločin a korupce", jejichž potírání je tak "prvořadou prioritou". Unie se hodlá zvlášť zaměřit na nepřijatelné obchodování s lidmi.

Chorvatsko má náskok

"Poselství summitu je, že balkánské země mohou být členy EU, jakmile splní kritéria. Pro to je zapotřebí značné úsilí na jejich straně," uvedl řecký premiér Kostas Simitis. "V dlouhodobém výhledu si zajisté přejeme, aby všechny tyto země byly v evropské rodině." Jasný náskok před ostatními má Chorvatsko, které již podalo přihlášku do EU.

EU slíbila 200 miliónů euro

Šance stát se členem EU by pro Balkán měla být "katalyzátorem" při hledání cesty ven z problémů regionu, píše se v prohlášení, které zmíněné pětici států slibuje dodatečných 200 milionů euro z kasy Unie do roku 2006. Na období 2000 až 2006 pro ně bylo vyčleněno 4,6 miliardy euro.

Na vízové povinnosti EU trvá

Hosté se však dnes v Řecku nedočkali ani náznaku příslibu, že by EU mohla zmírnit nebo odvolat vízovou povinnost. Naopak jim byl řečeno, že by měli dělat mnohem víc pro pochytání lidí podezřelých z válečných zločinů. Nizozemský premiér Jan-Peter Balkenende výslovně žádal, aby hledaní bosenskosrbští předáci Radovan Karadžič a Ratko Mladič byli do konce roku za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

EU jedná o ústavě

Nejvyšší představitelé evropské patnáctky a desítky kandidátských zemí EU včetně Česka mají dnes na summitu u řeckého Porto Karrás rozhodnout, zda schválí...

Výběr článků

Načítám