Hlavní obsah

Erdoganův vyzyvatel veřejně přiznal, že je alevita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Hlavní opoziční kandidát tureckých prezidentských voleb Kemal Kiliçdaroglu se otevřeně přihlásil k tomu, že je alevita. Alevité jsou muslimové, kteří nedodržují některá tradiční pravidla a obřady islámu a v Turecku stále čelí diskriminaci.

Foto: Profimedia.cz

Kemal Kiliçdaroglu

Článek

Kiliçdaroglu veřejně potvrdil to, co mnozí věděli, i tak ale podle agentury AFP prolomil v zemi velké tabu. Video nazvané Alevita zveřejnil hlavní soupeř prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pro květnové volby ve středu večer v příspěvku na sociálních sítích, který má desítky milionů zobrazení.

Kiliçdaroglu je podle posledních průzkumů favoritem prezidentských voleb.

Čtyřiasedmdesátiletý Kiliçdaroglu, který je kandidátem opozičního bloku šesti stran nazvaného Národní aliance a lídrem jedné z nich, Lidové republikánské strany (CHP), na videu hovoří zejména k mladým lidem. Vyzývá je, aby tuto zemi „vyvedli ze škodlivých sektářských debat“.

Prezidentské volby v Turecku se blíží, Erdogan přitvrzuje

Zahraniční

„Moji drazí mladí, kteří jdete poprvé volit. Jsem alevita. Jsem upřímný muslim, který byl vychován ve víře proroka Mohameda a Alího,“ řekl Kiliçdaroglu s odkazem na dva nejvyšší představitele islámu, z nichž prvního vyznávají sunnité a druhého šíité (šíité – název ze slov šíat Alí – strana Alího, což byl zeť proroka Mohameda). „Narodil jsem se v této krásné zemi, kterou nám daroval (Mustafa Kemal) Atatürk,“ připomněl Kiliçdaroglu další velkou postavu, zakladatele Turecké republiky, která letos slaví 100 let.

Kiliçdaroglu dále na videu řekl, že nechce, aby se mluvilo o rozdílech a identitách, ale o úspěších a společných snech. „Připojíte se k naší expedici za změnu? Dáte přednost čestnému a morálnímu systému před tímto režimem, který říká ‚ne‘ alevitům?“ dodal opoziční lídr.

Foto: Profimedia.cz

Kemal Kiliçdaroglu

Ministr vnitra Süleyman Soylu v reakci na video řekl, že se Kiliçdaroglu snaží ze sebe udělat oběť. „Pro nás to není problém,“ řekl o vyznání opozičního kandidáta. V minulosti ale Erdogan alevity kritizoval například za to, že jsou údajně nadměrně zastoupeni mezi soudci.

V průzkumech na prvním místě

Kiliçdaroglu se v posledních průzkumech umisťuje na prvním místě s náskokem několika procentních bodů před Erdoganem. Podle posledního průzkumu agentury AKSOY, který ve středu zveřejnil deník Birgun, by kandidát opozice zvítězil v prvním kole se 48 procenty hlasů. V druhém kole by pak dostal 58 procent hlasů. Podle dubnové sondáže agentury MAK by Kiliçdaroglu dostal v prvním kole rovněž 48 procent hlasů. Některé dřívější průzkumy ale naznačovaly Erdoganovo vítězství v prvním i druhém kole.

Alevité jsou v Turecku druhou největší náboženskou komunitou po sunnitských muslimech a tvoří asi 15 až 25 procent z 85 milionů obyvatel. Přesné údaje o jejich počtu nejsou k dispozici právě proto, že řada z nich se k tomu veřejně nehlásí kvůli obavám z diskriminace. Perzekvování totiž byli za Osmanské říše, ale i ve 20. století po vzniku sekulární Turecké republiky.

Alevité nemají mešity, ale schází se v prostorách zvaných cemevi (turecky místo setkávání), které turecká vláda považuje za kulturní střediska a neuznává je jako mešity, tudíž jim nepřispívá finančně jako sunnitským a šíitským svatostánkům.

Modlitební kobereček

Než se Kiliçdaroglu stal oficiálním kandidátem pro prezidentské volby, které se spolu s parlamentními uskuteční 14. května, někteří prosazovali jiného lídra, protože se obávali, že právě alevitský původ mu ubere hlasy většinových sunnitských muslimů.

Na tuto strunu hraje i prezident Erdogan, který začátkem dubna využil ve své kampani fotografii, na níž je zachycen Kiliçdaroglu, jak stojí v botách na muslimském modlitebním koberečku. Lídr opozice se za incident omluvil s tím, že si koberečku na podlaze nevšiml kvůli skupině lidí, která ho obklopila.

Průzkum v Turecku: Erdogan by ve volbách prohrál s opozičním kandidátem

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám