Hlavní obsah

Erdogan a šéf OSN mají přijet na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres se ve čtvrtek na Ukrajině setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, uvedla v úterý agentura Reuters s odvoláním na mluvčího OSN. V pátek by pak měli navštívit ukrajinský černomořský přístav Oděsa.

Foto: Presidential Press Office, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Článek

Detaily Erdoganovy účasti se agenturní zprávy nezmiňují, pokud by se skutečně turecký prezident vydal na Ukrajinu, bylo to poprvé od začátku ruské invaze. S ruským prezidentem Vladimirem Putinem se nicméně již sešel.

Guterres by se měl setkat se Zelenským ve Lvově na západě Ukrajiny. Diskutovat by měli o situaci v jaderné elektrárně v Záporoží a hledání politického řešení konfliktu s Ruskem.

Rusové obsadili elektrárnu na začátku března. V posledních dnech je v jejím okolí hlášeno ostřelování, z něhož se vzájemně obviňují Kyjev a okupanti.

Časy se mění. Putin si musel na Erdogana potupně počkat

Blízký a Střední východ

Návštěva Oděsy souvisí s odblokováním černomořských přístavů pro vývoz ukrajinského obilí, k němuž došlo minulý měsíc na základě dohody zprostředkované OSN a Tureckem.

Reklama

Výběr článků

Načítám