Hlavní obsah

Elon Musk čelí vyšetřování. Tentokrát v Brazílii za šíření dezinformací na síti X

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel Elon Musk bude na příkaz Nejvyššího soudu v Brazílii vyšetřován. Soudce tak rozhodl poté, co Musk neposlechl jiné soudní nařízení ohledně blokování některých dezinformačních účtů na síti X.

Foto: Reuters

Miliardář Elon Musk

Článek

Soudce Alexandre de Moraes obvinil Muska, majitele sociální sítě X (dřívější Twitter), že platformu umožňuje používat jako nástroj k páchání kriminality, informují agentury AFP a Reuters.

Vyšetřování přikázal poté, co miliardář neuposlechl soudního příkazu k zablokování některých účtů na síti X, které podle soudního usnesení šířily dezinformace. Musk i přes nařízení oznámil, že se účty chystá reaktivovat.

O které účty jde, X oficiálně zveřejnit nesmí. Předpokládá se ale, že se jedná o profily spojené s krajně pravicovými hnutími příznivců bývalého prezidenta Jaira Bolsonara, píše BBC.

Pocitová teplota 62,3 °C. Brazílii dusí nesnesitelné horko

Svět

V soudním příkazu, který má k dispozici agentura AFP, soudce velkými písmeny napsal „sociální sítě nejsou zemí bez zákonů“.

Musk v reakci na síti X zaútočil přímo na soudce Moraese: „Tento soudce drze a opakovaně zradil ústavu a brazilský lid. Měl by rezignovat nebo být obžalován,“ napsal šéf Tesly a SpaceX.

Poznamenal, že „v důsledku toho, že Moraes nám hrozí uvalením masivních pokut a znemožněním přístupu k platformě, přijdeme v Brazílii pravděpodobně o veškeré příjmy a budeme tam muset skončit“.

Stopka pro exprezidenta za dezinformace

Alexandre de Moraes je jedním z 11 členů brazilského Nejvyššího soudu a předsedá také Vrchnímu volebnímu soudu. Patří k hlavním tvářím boje proti dezinformacím v největší jihoamerické zemi. V posledních letech nařídil zablokování účtů vlivných osobností na sociálních sítích, většinou příznivců Jaira Bolsonara.

Volební soud pod vedením Moraese také loni zakázal bývalému prezidentovi kandidovat v několika volbách včetně těch nejbližších prezidentských, a to kvůli zneužití pravomocí a médií, když Bolsonaro šířil nepravdivé informace o brazilském volebním systému.

Kritici soudce, k nimž se nyní přidal i Elon Musk, tvrdí, že Moraes je součástí rozsáhlého zásahu proti svobodě slova v Brazílii.

Po Muskových prvních útocích na Moraese vyzval brazilský generální prokurátor Jorge Messias k urychlené regulaci sociálních sítí. „Nemůžeme žít ve společnosti, kde miliardáři, kteří žijí v zahraničí, ovládají sociální sítě a ukazují, že jsou ochotni porušovat právní stát, neuposlechnout soudní příkazy a vyhrožovat našim úřadům,“ uvedl na síti X, aniž by Muska přímo jmenoval.

Bývalý brazilský prezident Bolsonaro měl falešný certifikát o očkování proti covidu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám