Hlavní obsah

Bývalý brazilský prezident Bolsonaro měl falešný certifikát o očkování proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro, který hlasitě zlehčoval pandemii koronaviru a odmítal i očkování, měl zfalšované potvrzení o vakcinaci proti covidu. Údajně si jej pořídil proto, aby mohl koncem roku 2022, kdy byl ještě v úřadu, odcestovat do USA.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Jair Bolsonaro na snímku z roku 2021

Článek

K tomuto závěru nyní podle serveru ABC dospěl brazilský národní kontrolní úřad, když vyhodnocoval záznam v Bolsonarově certifikátu a dokumentaci ministerstva zdravotnictví.

Z ní vyplývá, že Bolsonaro se nechal očkovat 19. července 2022 během pobytu v São Paulu. Vyšetřování ale ukázalo, že tehdejší hlava státu v tento den v tomto městě nebyla.

Oficiální záznam také uvádí, že Bolsonaro dostal vakcínu vyráběnou společností Janssen, očkovací středisko prý ale k uvedenému datu mělo pouze látky Coronavac a AstraZeneca.

Také zdravotní sestra uvedená v prezidentově očkovacím průkazu popřela, že by Bolsonarovi vakcínu aplikovala. V daný den totiž ve středisku už nepracovala.

Kromě toho všichni tehdejší zaměstnanci zdravotního střediska, které auditoři vyslechli, uvedli, že prezident na jejich pracovišti nikdy nebyl. Potvrdili rovněž, že všechny osoby oprávněné zadávat údaje do registru, se do systému přihlašovaly pod stejným heslem.

„Vyšetřování ukázalo, že šlo o podvod v registračním systému,“ uvádí zpráva kontrolorů. Inspektoři ale současně doporučili případ „vzhledem k nedostatku důkazů“ odložit. Okruh osob, které se podvodného jednání mohly dopustit, je prý velký.

Bolsonaro jako prezident republiky pandemii bagatelizoval, kvůli čemuž se stal terčem ostré kritiky. V Brazílii si covid vyžádal více než 700 tisíc mrtvých. Sám Bolsonaro tvrdil, že proti covidu není očkovaný.

Bolsonarovi hrozí v Brazílii za zpochybnění volebního systému politická přestávka

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám