Hlavní obsah

Elektrické koloběžky v Paříži definitivně končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Sdílené elektrické koloběžky v Paříži ve čtvrtek po pěti letech definitivně končí. Tři provozovatelé tak museli stáhnout z ulic i poslední z dřívějších 15 tisíc vozítek, která byla v uplynulých měsících předmětem žhavých debat mezi jejich zastánci a odpůrci.

V Paříži začíná platit zákaz sdílených elektrokoloběžekVideo: Reuters

 
Článek

Především zahraniční turisté, ale i někteří Pařížané je hojně využívali. Mnoho obyvatel metropole si však stěžovalo, že zaparkované koloběžky blokují chodníky, a hlavně ohrožují chodce.

Letos na jaře proto pařížská radnice uspořádala referendum, které mělo jednoznačný výsledek: 89 procent zúčastněných uvedlo, že vozítka ve městě nechce. Byla mezi nimi i socialistická starostka Anne Hidalgová.

Vedení metropole plebiscit pojalo jako závazný, přestože účast voličů byla velmi slabá. Svou vůli vyjádřilo jen 7,5 procenta lidí, kteří měli právo hlasovat.

Ve snaze předejít zákazu koloběžek zpřísnili provozovatelé loni v prosinci podmínky pro užívání vozítek. Zákazníci se museli zaregistrovat a naskenovat svůj doklad totožnosti, aby bylo možné snadněji vypátrat viníka případné nehody a zajistit, že vozítko budou užívat jen dospělí. Koloběžky kromě toho dostaly identifikační čísla.

Do šrotu ale tisíce koloběžek z Paříže podle serveru France24 v žádném případě nepůjdou. Poskytovatelé je už přesunují do jiných francouzských, ale i zahraničních měst, například do Lille, Kodaně, Londýna nebo Berlína.

Paříž se tak v pátek stane prvním evropským hlavním městem, které na svém území sdílené elektrické koloběžky zakázalo. Soukromá vozítka tohoto druhu mohou ale obyvatelé metropole používat i nadále.

Anketa

Byli byste pro zákaz sdílených elektrokoloběžek v Praze?
Ano
89,5 %
Ne
10,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5282 čtenářů.

Úrazů na elektrokoloběžkách přibývá, některé končí invaliditou

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám