Hlavní obsah

Dzurinda: Byli jsme připraveni zorganizovat nové referendum

Novinky, Jan Horák
PRAHA

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda se nedomnívá, že by podstatné zvýšení daní schválené ve čtvrtek Poslaneckou sněmovnou ovlivnilo účast voličů v referendu o vstupu ČR do Evropské unie, jež se uskuteční za dva týdny. Dzurinda to řekl v pátek na dotaz Práva po jednání se svým českým protějškem Vladimírem Špidlou.

Foto: Vladimír Uhlíř

Evangelický kostel Vykupitele v Nejdku

Článek

Premiér připomněl, že první den referenda, jež se na Slovensku konalo před týdnem, začali Slováci dostávat faktury s doplatky za plyn a byly to "pěkné palety". "Ale kdo dnes změří, zda to mělo nějaký vliv na účast," poznamenal premiér. Dodal, že večer prvního dne referenda si společně s dalšími politiky na schůzce u předsedy parlamentu řekli: "Co budeme dělat, když to bude neplatné?" Velmi rychle se potom shodli, že by se muselo zorganizovat nové referendum a změnit kvůli tomu ústavu, která počítá s novým hlasováním až za tři roky.

Vladimír Špidla pokládá slovenskou účast 52 procent za mimořádně vysoké číslo. Řekl, že jako odborník na společenské vědy se domnívá, že k referendu přišli prakticky všichni politicky aktivní lidé.

Visegrádskou čtyřku má smysl rozvíjet

Otázky spolupráce při budoucím členství ČR a Slovenska v EU byly jedním z hlavním témat pátečních rozhovorů premiérů obou zemí. Oba politici se shodli, že má smysl i v rámci EU rozvíjet spolupráci tzv. Visegrádské čtyřky, v níž jsou ještě Maďarsko a Polsko.

"Nejde nám o nějaké institucionální budování, ale o flexibilní spolupráci. Nemusíme být vždycky zajedno ve všech otázkách," řekl Dzurinda. "Považujeme projekt V4 za důležitou strukturu, chceme ji uchovat, rozvíjet její možnosti i po vstupu do EU," dodal Špidla.

Premiéři chtějí zachovat transatlantickou vazbu

Oba premiéři se vyslovili pro společnou evropskou zahraniční a bezpečnostní politiku, ale za podmínky zachování silné transatlantické vazby. "Bezpečnost Evropy je závislá na této vazbě," soudí český premiér. Dzurinda se domnívá, že Evropská unie by měla být dynamičtější a nejednat jen o kvótách, penězích a dotacích. Věří, že nově přijímané státy, mezi nimi i ČR a Slovensko, vnesou do EU své zkušenosti, jež její činnost obohatí.

V sobotu se Špidla s Dzurindou sejdou ještě v Úpici na Trutnovsku, kde se zúčastní mistrovského závodu v běhu na deset kilometrů.

Reklama

Související články

Plebiscit platí, Slováci jdou do EU

Podle oficiálních výsledků bylo referendum o vstupu Slovenska do Evropské unie platné. Ústřední volební komise dnes oznámila, že referenda se zúčastnilo 52,15...

Výběr článků

Načítám