Hlavní obsah

Dopravní zácpy zkomplikují o víkendu cesty střední Evropou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/BERLÍN/BRATISLAVA

Končící prázdniny v řadě středoevropských zemí a návrat lidí z dovolené zahustí o víkendu dopravu na rakouských a německých silnicích. Na mnohých místech, včetně hraničních přechodů s Českem, se mohou vytvářet dopravní zácpy. Motoristické kluby ÖAMTC v Rakousku a ADAC v Německu proto vyzývají řidiče, aby v sobotu raději nevyjížděli.

Foto: ZOO Zlín
Článek

Komplikace v dopravě v Rakousku se čekají na dálnici A2 u staveniště mezi Celovcem (Klagenfurtem) a Pörtschachem, stejně jako u Herzogbergského a Gräbernského tunelu. Tradičním místem rozsáhlých dopravních zácp je Tauernský tunel na stejnojmenné dálnici A10 a se zdržením musejí motoristé počítat také při průjezdu Katschbergským tunelem. Na Brennerské dálnici A13 z Innsbrucku do Itálie hrozí vytváření kolon před mýtnicí v Schönbergu.

V neděli odpoledne a v noci se očekává nápor motoristů vracejících se z dovolené na dálnici A2 v úseku od Badenu do Vídně, stejně jako na dálnici A4 od Schwechatu do rakouské metropole. To se následně projeví i přímo v metropoli, hlavně na magistrále A23.

Nákup Slováků s problémy

Páteční svátek zřejmě navíc Slováci využijí k nákupům v alpské republice, což prodlouží čekacích doby na hraničních přechodech Petržalka-Berg a Jarovce-Kittsee.

Trpělivost bude vyžadovat i přejezd v místech Drasenhofen-Mikulov a Kleinhaugsdorf-Hatě ve směru do ČR a na maďarsko-rakouských přechodech v Nickelsdorfu, Heiligenkreuzi a Klingenbachu.

Zapomeňte na SRN

Nejzatíženější budou v Německu dopravní tepny vedoucí do Hesenska, Porýní-Falci a Sárska, kde končí letní prázdniny. Navíc se budou přes SRN vracet lidé do Belgie. Ani dálnice ve směru na jih si asi neodpočinou, a to kvůli tzv. opožděným dovoleným.

K nejzatíženějším dálnicím by měly patřit především A7 z Flensburgu do Hamburku i v opačném směru z Würzburgu do Hamburku, A1 z Lübecku přes Hamburk a Brémy do Kolína nad Rýnem, A9 z Mnichova přes Norimberk do Berlína, A8 od rakouských hranic až po Karlsruhe i některé úseky dálnic A3, A4 a A5, zvláště kolem Drážďan, Frankfurtu nad Mohanem a Norimberku. Provoz zatíží i silnice nižších tříd ve směru od Alp do vnitrozemí a zdržení na hraničních přechodech s Polskem a ČR.

Chorvatko a Slovinsko v pořádku

Doprava v Chorvatsku je plynulá. Menší zácpy se však mohou objevit na pobřeží Jadranského moře na silnici E65 a na silnicích vedoucích k turistickým centrům. Plynulý provoz je i na většině hraničních přechodů.

Klid na silnicích hlásí i Slovinsko. Drobný problém, svedení provozu do jednoho pruhu, je pouze na dálnici A1 z Mariboru do Trojane. Slovinci též upozorňují na objížďku na silnici Ljubljana-Obrežje poblíž Trebnje a omezení dopravy na silnici č. 1 mezi Mariborem a Ptují.

Reklama

Výběr článků

Načítám