Hlavní obsah

Do vesmíru vyletěl první Brazilec, vzal si fotbalový dres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAJKONUR

Z kosmodromu Bajkonur odstartovala ve čtvrtek ve 4:30 SELČ raketa Sojuz s tříčlennou posádkou k mezinárodní vesmírné stranici ISS. Je v ní i ji první brazilský kosmonaut Marcos Pontes spolu s Rusem Pavlem Vinogradovem a Američanem Jeffreym Williamsem. Loď s kosmonauty má u ISS přistát v sobotu.

Článek

Pontes, kterému je 43 let, má ve vesmíru strávit jen deset dní a vrátí se na Zemi s dosavadní posádkou, Američanem Williamem MacArthurem a Rusem Valerijem Tokarevem. Ti byli na ISS od loňského října.

Pontes s sebou vzal brazilskou vlajku a fotbalový dres, aby, jak sám řekl, pomohl svému týmu na mistrovství světa.

Startu přihlížel i jeho 84letý otec spolu s dalšími příbuznými a přáteli. "Jsem plná emocí," uvedla jeho žena Fatima, "nemohu ani popsat jak se teď cítím. Jsem velmi, velmi šťastná."

Start také přenášela brazilská televize. Mise přišla Brazílii na 10 miliard dolarů. Pontes se na let do vesmíru připravoval od roku 1998. Původně však měl letět na palubě amerického raketoplánu. Od října trénoval ve Hvězdném městečku u Moskvy. V Rusku se seznamoval se zvláštnostmi ruských lodí Sojuz.

Brazilské kosmické ambice

Pontes naplňuje vesmírné ambice své země, která neskrývá úmysl více se angažovat v kosmonautice a ve výzkumu vesmíru. Brazílie doufá, že Pontesův let morálně pomůže rozvoji ambiciózního brazilského kosmického programu, který se vzpamatovává z tři roky staré exploze raketového nosiče na odpalovací rampě. Výbuch nosiče, který měl vynášet satelity, zabil 21 lidí.

Vinogradov s Williamsem, kteří budou tvořit 13. stálou posádku na ISS, zůstanou v kosmu šest měsíců. Zřejmě v červenci se k nim připojí německý kosmonaut Thomas Reiter, kterého na ISS dopraví americký raketoplán Discovery. Startovat bude z Mysu Canaveral na Floridě. Reiter má být prvním Evropanem, který uskuteční dlouhodobý pobyt (šest měsíců) na vesmírné stanici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám