Hlavní obsah

Do ulic Španělska vyšlo osm miliónů lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Na náměstí Puerta del Sol v Madridu začala v pátek v 19 hodin mohutná manifestace proti terorismu. Do madridských ulic vyšly více než dva milióny lidí. Do ulic španělských měst vyšlo podle odhadů celkem více než osm miliónů lidí. Přišli vzpomenout na oběti čtvrteční série pumových atentátů, jejichž počet stoupl na 199.

Foto: Archív MUDr. Ondřeje Měšťáka

MUDr. Ondřej Měšťák oceněný ve Spojených státech americkými plastickými chirurgy za publikační činnost

Článek

Separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) vpodvečer jednoznačně odmítla odpovědnost za útoky. Oznámila to v prohlášení, které citovala baskická televizní stanice a nezávislý tisk. Prohlášení obdržel telefonicky baskický nezávislý list Gara, který je obvyklým komunikačním prostředkem pro sdělení ETA. Volající, který zůstal v anonymitě, jménem ETA prohlásil, že s čtvrtečním krvavým masakrem nemá jeho organizace "nic společného".

K útokům se ve čtvrtek večer přihlásila organizace al-Kajdá. V dopise arabskému listu Al-Kuds al-Arabí, který vychází v Londýně, prohlásila: "Jde o částečné vyrovnání starých účtů s křižáckým Španělskem, které je spojencem Ameriky v její válce proti islámu." "Aznare, kde je Amerika? Kdo tě před námi ochrání, kdo ochrání Británii, Japonsko, Itálii a další?" obrací se text přímo na španělského premiéra a další země.

"Zbabělci, vrazi"

Lidé vyšli do ulic a na náměstí se skandováním "Zbabělci" a "Vrazi". "Jsme tu, abychom vzpomněli na mrtvé a protestovali proti terorismu," zdůrazňuje šestapadesátiletý Alfredo Bonilla. "Nevím, kdo tohle udělal, ale nezáleží na tom. Ať je to, kdo je to, jsou to zločinci!"

Mnozí ze shromážděných se zahalili do španělské vlajky. Sloupy, obvykle polepené billboardy, jsou plné černých stuh. "Španělský lid se nevzdá," říká pětatřicetiletá Isabel Pradová.

S nastupující nocí a za sílícího deště se k lidem choulícím se pod deštníky připojil v Madridu také španělský princ-následník Felipe a jeho sestry infantky Elena a Cristina, stejně jako předseda španělské vlády José María Aznar. Mezi hosty ze zahraničí je mimo jiné předseda Evropské komise Romano Prodi, italský premiér Silvio Berlusconi či jeho francouzský kolega Jean-Pierre Raffarin.

Madridské metro bylo v pátek celé odpoledne zdarma, aby se lidé mohli dostavit na shromáždění. 

V Barceloně přes milión lidí

Mohutné manifestace se uskutečnily také v Seville, Bilbau, Valencii a zejména v Barceloně, kde se podle odhadů úřadu starosty sešlo 1,2 miliónu lidí. Manifestující se tu shromáždili pod velkým nápisem: Katalánsko je s oběťmi v Madridu proti terorismu, za demokracii a ústavu.

Obdobné akce jsou hlášeny také z dalších španělských městech a na Kanárských ostrovech. Ve Vitorii, hlavním městě Baskicka, se ve značně napjaté atmosféře sešlo 100 000 lidí.

Mnozí ze shromážděných si jako novinku předávali novou zprávu, podle níž separatistická organizace ETA odmítla v prohlášení odpovědnost za čtvrteční masakr.

"Nijak mě to nepřekvapuje," řekl student Juan-Jo Bermudez. Španělská vláda s námi už dlouho manipuluje, jak se jí hodí. Včera (ve čtvrtek) si byl ministr vnitra Ángelo Acebes jistý, že to byla ETA, a dneska se snaží ze všech sil, aby to vypadalo na islámské fundamentalisty. Aznar nás posadil přímo na jejich mušku."

Rekordní demonstrace

Počet demonstrantů v Madridu, asi 2,3 miliónu, tak překonal rekordní protestní akce proti válce v Iráku, které se konaly v řadě evropských zemí loni v únoru. V rámci Evropského dne proti válce v Iráku, který vyhlásilo 9. listopadu 2002 Evropské sociální fórum ve Florencii, demonstrovaly loni 15. února milióny lidí po celém světě.

V Barceloně manifestovalo proti válce s Irákem asi 1,5 miliónu lidí; toto vůbec největší shromáždění, jaké se kdy v Barceloně konalo, překonalo rekord miliónu účastníků manifestace v září 1976 po pádu frankistického režimu. Statisíce lidí demonstrovaly i v Madridu a dalších španělských městech.

Reklama

Související články

Španělsko stále identifikuje mrtvé

Španělské úřady stále počítají mrtvé ze čtvrtečních atentátů. Mnohá těla navíc dosud nebyla identifikována. Při krvavé akci zemřelo podle nejnovějších údajů...

Strach z teroristů mobilizuje Evropu

Kdo bude další? Ptá se po Madridu zneklidněná Evropa. Jednotlivé státy přijímají mimořádná bezpečnostní opatření. Mobilizaci policie a ozbrojených složek...

Výběr článků

Načítám