Hlavní obsah

Do půl roku buď zemře Prigožin, nebo přijde druhý převrat, míní zakladatel Bellingcatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin bude buď do půl roku mrtvý, nebo se v Rusku odehraje druhý puč. Tvrdí to jeden ze zakladatelů investigativního serveru Bellingcat Christo Grozev.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Jevgenij Prigožin

Článek

„Každý ví, co se v Rusku dělá se ‚zrádci‘ a (ruský prezident Vladimir) Putin to dosud neudělal. Chce jej vidět mrtvého. Teď ale ještě nemůže,“ řekl Grozev v rozhovoru pro britský list Financial Times.

Na dotaz, zda se jedno nebo druhé skutečně stane, Grozev odpověděl jednoznačně: „Ano, to mi můžete věřit“. Připomněl, že červnový pokus o převrat předvídal už před několika měsíci. „Letos v lednu jsem řekl, že Prigožin se během šesti měsíců obrátí proti Putinovi,“ uvedl Grozev.

Novinář, jenž je bulharské národnosti, dále řekl, že Putinovou strategií v nynější válce na Ukrajině je odkládat její výsledek až do amerických prezidentských voleb na podzim 2024. „Doufá, že kdyby zvítězil Donald Trump, Západ přiškrtí svou podporu Ukrajině,“ dodal Grozev.

Analýza, kterou zveřejnil server americké zpravodajské televize CNN, je v pohledu na Prigožinův osud zdrženlivější. Připouští, že šéf žoldnéřů má pro Putina stále cenu, i když postavení obou při červnovém puči utrpělo.

Server dává do kontrastu, že zatímco uvězněný opozičník Alexej Navalnyj nedávno dostal nový trest vězení v trvání 19 let, Prigožin i po nedokončeném pokusu o vzpouru zůstává na svobodě, a objevil se dokonce na okraji nedávného summitu Rusko-Afrika v Petrohradě, kde si potřásal rukou s představitelem Středoafrické republiky. Šéf Kremlu přitom dříve hrozil, že „zrádci“, jak označil pučisty, budou čelit trestu.

„Prigožinovy akcie u Kremlu jasně utrpěly ránu,“ cituje CNN Candace Rondeauxovou z analytické společnosti New America. „Avšak vzhledem k tomu, že Putin po vzpouře ztratil ještě více akcií, pravděpodobně věří, že mu z udržení Prigožina zůstává nějaký užitek,“ dodala.

Podle Rondeauxové je síť Prigožinových společností nejlepší pojistkou Putina pro to, aby udržel ruskou válečnou ekonomiku při životě. „Ale není pravděpodobné, že to tak zůstane napořád. Nakonec se něco musí stát,“ míní Rondeauxová.

Letní běloruský výlet wagnerovců je u konce. Proč se ale stahují?

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám