Hlavní obsah

Do ochrany slovenského vzdušného prostoru se zapojí i Maďarsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po České republice a Polsku se do ochrany slovenského vzdušného prostoru zapojí také Maďarsko. Po pátečním jednání v Budapešti to oznámil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď

Článek

Loni v září Slovensko uzemnilo své stíhačky MiG-29 a vzdušný prostor země od té doby chrání české gripeny a polské stíhačky F-16. Od června se k nim připojí také maďarské gripeny. „Vznikne tak reálný visegrádský projekt, který ukazuje důležitost V4 jako významné platformy pro spolupráci našich zemí,“ uvedl Naď.

Se svým maďarským kolegou Kristófem Szalay-Bobrovniczkým se shodli na tom, že základním úkolem NATO je chránit území členských států a Slovensko i Maďarsko učiní kroky k posílení východního křídla Aliance. „Odsuzujeme ruskou agresi vůči sousední nezávislé zemi a podporujeme územní integritu Ukrajiny, ale přejeme si urychlené zahájení mírových jednání,“ řekl maďarský ministr obrany.

Předchozí slovenská vláda koupila celkem 14 amerických stíhaček F-16. Spojené státy však oznámily, že dodávka stíhaček F-16 se zpozdí o 12 až 14 měsíců a prvních sedm kusů dorazí na Slovensko až v první polovině roku 2024.

Konzervativci z celého světa se opět sjedou k Orbánovi

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám