Hlavní obsah

Putin dorazil do Minsku. Nečekaně přijeli i Lavrov a Šojgu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Minsku se sjely ruské politické špičky. V pondělí se přitom původně měli setkat jen Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko. Bez předchozího ohlášení nakonec přijel i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a ministr obrany Sergej Šojgu. Vladimir Putin dorazil jako poslední.

Putin dorazil do Minsku na rozhovory s LukašenkemVideo: Reuters

 
Článek

O setkání Vladimira Putina a Alexandra Lukašenka informovala tisková služba běloruského prezidenta. Putin s Lukašenkem mají jednat především o bezpečnostních otázkách a „vyměnit si názor na situaci v regionu a ve světě“.

Putin přijel do Běloruska poprvé od června 2019. Prezidenti mají hovořit mezi čtyřma očima a následně předstoupit před novináře.

Původně bylo oznámeno, že Putin do Běloruska dorazí sám, v pondělí ráno ale do Minsku přijel ministr zahraničí Sergej Lavrov. Jednání se nakonec mají zúčastnit i ministři obrany, za Bělorusko Viktor Chrenin a za Rusko Sergej Šojgu.

Velitel ukrajinských kombinovaných sil Serhij Najev k této schůzce uvedl, že se domnívá, že Putin bude diskutovat o širším zapojení běloruských sil do další ruské agrese proti Ukrajině. ISW k tomu poznamenává, že tento odhad odpovídá i jeho prognózám.

Kreml tyto spekulace ústy svého mluvčí Dmitrije Peskova označil za „nepodložené“ a „stupidní“. Putin do Minsku dorazil krátce po poledni.

Rusko pořádá vojenské cvičení v BěloruskuVideo: AP

V Bělorusku přituhuje

V souvislosti s tím nelze opomenout skutečnost, že v Bělorusku už prošlo druhou fází ověřování registračních údajů - formálním krokem před vyhlášením mobilizace - více než 85 procent mužů povinných vojenskou službou. Nelze vyloučit, že se Lukašenko připravuje na válku.

O tom, že se Bělorusko a jeho síly aktivně zapojí do ruské agrese, se v posledních dnech spekuluje čím dál více. „Bělorusko není na prodej. Naše nezávislost není na prodej. Diktátor Lukašenko nemůže uzavírat dohody jménem našeho lidu - zastupuje pouze sám sebe. A svou kůži si nezachrání - za své zločiny proti Bělorusům a Ukrajincům se bude zodpovídat,“ napsala na Twitteru opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská.

Putin jede za Lukašenkem, aby ukázal, že něco dělá, píše ISW

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám