Hlavní obsah

Do Maďarska dorazili čeští policisté, budou pomáhat s ochranou hranic

Budapešť

Do Budapešti v pátek dorazilo 50 českých policistů, kteří mají pomáhat s ochranou vnější hranice schengenského prostoru na maďarsko-srbské hranici. Informovala o tom tisková agentura MTI. Česká policie na Twitteru upřesnila, že kontingent bude dva měsíce působit v okolí města Szeged.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Čeští policisté naposledy pomáhali s ostrahou hranice v Maďarsku před šesti lety,” poznamenala česká policie na svém twitterovém účtu.

Současné nasazení padesáti českých policistů v Maďarsku schválila na konci září vláda. O možnosti personální pomoci v podobě vojáků či policistů hovořil premiér Andrej Babiš při nedávné návštěvě Maďarska, krátce před českými parlamentními volbami. Náklady na misi činí zhruba 50 milionů korun.

Maďaři zadrželi na hranicích rekordní počet migrantů

Zahraniční

Zástupce maďarského policejního šéfa Zoltán János Kuczik v pátek při uvítání českých policistů mluvil o rostoucím migračním tlaku, který označil za "vážnou hrozbu pro Evropu."

Maďarsko podle něj v roce 2019 zaznamenalo 17 tisíc pokusů o překročení hranice, v loňském roce 46 tisíc a v prvních devíti měsících letošního roku 90 tisíc takovýchto snah. Maďarské úřady rovněž zahájily 915 soudních řízení proti převaděčům lidí, což je téměř třikrát více, než ve stejném období loňského roku, řekl podle MTI.

Reklama

Výběr článků

Načítám