Hlavní obsah

DNA rozhodla o osudu chlapce nalezeného po tsunami

COLOMBO

Test DNA určil, že čtyřměsíční chlapeček nalezený mezi troskami na srílanském pobřeží zasaženém v prosinci vlnou tsunami, skutečně patří manželům Džejaradžahovým, kteří o jeho vydání žádali soudní cestou. K chlapečkovi, který byl označován jako "dítě č. 81", se hlásilo ještě dalších osm párů. Některé dokonce hrozily sebevraždou, pokud dítě nedostanou.

Foto: Lucie Balcarová

V Gliňoči vznikají úkryty pro živočichy, například hadníky.

Článek

Soud se rozhodl pro test DNA, protože Džejaradžahovi, kteří jako jedniní dali případ k soudu, nemohli doložit, že jsou skutečně rodiči chlapce, jenž se stal symbolem utrpení roztržených rodin po přírodní katastrofě z 26. prosince. Všechny doklady jim vzala voda.

Podle rodičů se syn narodil 19. října a jmenuje se Abilass. Z matčiny náruče ho vyrvala ničivá obří vlna a zachránil ho jeden ze sousedů. Rodina přišla při řádění živlu o veškerý majetek a přebývá nadále v uprchlickém táboře na okraji Kalmunaje, zatímco dítě je z příkazu soudu v místní nemocnici.

Soud uvedl, že hoch, jenž dostal číslo 81 jako 81. pacient přijatý po katastrofě do nemocnice, bude rodičům předán ve středu.

Poděkování bohům

"Jsem tak šťasten a mohu jen děkovat bohu, že mi vrátil mé dítě," řekl chlapcův otec, když se radostnou zvěst doslechl. "Všechno naše strádání se nakonec vyplatilo."

Chlapcova matka prohlásila, že až dostane hocha zpátky, splní svůj slib a rozbije stovku kokosových ořechů v chrámu hinduistického boha se sloní hlavou Ganéši, obětuje sladkou rýži bohu války Muruganovi a zabije kohouta na počest bohyně Kálí.

Na Srí Lance zůstalo po řádění živlů podle dětského fondu OSN UNICEF na 1000 sirotků. Čtyřicet procent obětí vln tsunami představovaly děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám