Hlavní obsah

Djokovičovi hrozí vězení za porušení izolace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne

Novak Djokovič by mohl být v Srbsku potrestán pokutou, nebo dokonce vězením za to, že minulý měsíc porušil izolaci v době, kdy byl pozitivní na covid-19. Porušení karanténních opatření přiznal sám hvězdný tenista. Upozornila na to srbská verze stanice BBC.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Novak Djokovič

Článek

Djokovič měl podle svých právních zástupců pozitivní test 16. prosince 2021. Jeho tým touto skutečností argumentoval při žádosti o udělení výjimky z povinného očkování pro vstup do Austrálie, kde se má za pár dnů tenista účastnit grandslamového Australian Open.

Djokovič ve středu přiznal, že věděl, že je nakažený, když se 18. prosince zúčastnil rozhovoru a následného focení v srbské metropoli.

Spiegel: Djokovičův pozitivní test by mohl být zmanipulovaný

Svět

Právní experti v Srbsku sdělili místním novinářům, že porušení přísných pravidel izolace je trestným činem podle článku 248 trestního zákoníku a hrozí za něj pokuta nebo trest odnětí svobody až na tři roky. Nejpravděpodobněji by však Djokovič dostal přikázáno vykonat určitý počet hodin veřejně prospěšných prací.

Djokovič přiznal porušení karantény

Svět

Srbská premiérka Ana Brnabičová očekává, že Djokovič své chování vysvětlí. „Když jste pozitivní, tak se musíte izolovat,“ řekla stanici BBC. Dodala, že v případě, že tenista porušil pravidla, bude situaci řešit s „relevantními úřady“.

Situaci může zvrátit ještě ministr

Podle listu Guardian se ale zatím srbská média Djokovičovou kauzou příliš nezabývají, a to zejména proto, že 34letý rodák z Bělehradu je v zemi považován za národního hrdinu. Za „jednoho z největších borců Srbska“ ho ostatně označila i sama premiérka Brnabičová.

Australská policie použila proti Djokovičovým fanouškům pepřový spej

Zahraniční

V pondělí rozhodl soud, že Djokovičova výjimka z povinného očkování je legitimní a jeho vízum pro vstup do Austrálie tedy platí. Vízum mu ještě může odebrat ministr pro imigraci Alex Hawke na základě speciální pravomoci.

Takové možnosti se vysmál místopředseda Bělehradu Goran Vesič. „O nějakém australském ministrovi pro imigraci Alexu Hawkovi nikdo nikdy neslyšel, zatímco o Novaku Djokovičovi slyšel celý svět,“ napsal.

Austrálii čekají v květnu letošního roku federální volby. Řada komentátorů spekuluje, že chování úřadujícího kabinetu Scotta Morrisona je motivováno předvolební atmosférou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám