Hlavní obsah

Devět ruských vojáků obětí čečenských rebelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GROZNYJ / MOSKVA

Devět ruských vojáků přišlo o život při útoku povstalců na vojenské vozidlo v jižním Čečensku, 45 km od Grozného. Dalších pět jich bylo podle dnešního sdělení činitele čečenské správy, který si přál zůstat anonymní, zraněno.

Foto: Renáta Polišenská

Zámek Janovice

Článek

Nákladní automobil Kamaz, kterým federální vojáci cestovali, najel v sobotu večer v šatojském okrese na dálkově odpálenou pozemní minu. Rebelové poté zahájili na vozidlo palbu ze samopalů a zaútočili na něj také granáty. Vojáci se vraceli na základnu po průzkumné misi v jihočečenských horách, kde nalezli mnozí povstalci útočiště a kudy vedou jejich zásobovací trasy.

Čečenští rebelové, kteří jsou početně slabší a hůře vyzbrojení než federální vojáci, výrazně spoléhají na exploze pozemních min a překvapivé bleskové útoky ze zálohy. Ruské jednotky reagují vzdušnými údery, dělostřeleckou palbou a kontroverzními "vyčišťovacími operacemi", při nichž jsou v rámci pátrání po stoupencích rebelů každodenně zadržovány desítky civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám