Hlavní obsah

Dětské hřiště v Berlíně stavěli podle pohádky o Alibabovi. Půlměsíc budí kontroverze

Nové hřiště, které bude sloužit dětem v berlínské čtvrti Neukölln a které bylo postaveno na motivy pohádky Alibaba a čtyřicet loupežníků, nečekaně vyvolalo debatu o náboženských symbolech ve veřejném prostoru. Na jedné věžičce nad prolézačkou se objevil půlměsíc, pro mnohé znak islámu.

Foto: repro Berliner Zeitung

Článek na webových stránkách listu Berliner Zeitung o dětském hřišti s půlměsícem, které postavili v Berlíně

Článek

Podle zástupce berlínské Křesťanskodemokratické unie (CSU) Burkarda Dreggera se dá ztvárnění nového hřiště označit „za originální, nebo také zcela jednoduše za pitomé“. Domnívá se, že věžičku s půlměsícem vymyslel nějaký úředník, „který je přesvědčený, že takto přispěl k porozumění mezi národy“.

Jistá Anja M., matka šestileté dívky, listu Berliner Zeitung řekla, že náboženství na dětské hřiště nepatří. Připomněla, že neexistují prolézačky připomínající kostely nebo synagogy.

Téma vybraly děti

Sociálnědemokratická starostka Neuköllnu Franziska Giffeyová nicméně uvedla na pravou míru, že věžička s půlměsícem nepředstavuje mešitu, nýbrž orientální hrad. Hřiště vzniklo u školky, která se jmenuje Alibaba a jeho loupežníci, a děti, které do ní chodí, si jeho téma samy vybraly.

Giffeyová připomněla, že v její čtvrti je tradicí stavět hřiště na motivy různých pohádek – existuje už hřiště, jež vzniklo podle Pipi, Dlouhé punčochy.

„Musíme se ptát, jakým směrem se ubírá naše společnost, když nedokážeme přijmout orientální pohádku na hřišti, aniž bychom nezabředli do debaty o islamismu,“ posteskla si v deníku Die Welt neuköllnská starostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám