Hlavní obsah

Den hidžábu rozdělil prestižní pařížskou univerzitu

Právo, mem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

K jednodennímu nošení hidžábu, muslimského šátku zahalujícího krk, vlasy a poprsí žen, vyzvali své spolužačky studenti na prestižní pařížské univerzitě Sciences Po. Akce, která proběhla minulý týden ve středu, měla podle organizátorů „demystifikovat“ chování, které je ve Francii silně kontroverzní, napsal britský The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studenti vyzývali k účasti na dni hidžábu všechny, kdo si „myslí, že všechny ženy by měly mít právo oblékat se, jak chtějí“, a přejí si, aby jejich volba byla respektována.

Desítky studentů rozdávaly u univerzity letáky propagující akci. Stáli před tabulí se šátky v různých barvách, nad níž se vznášel nápis: „Francie má 99 problémů, ale hidžáb k nim nepatří.“

„Cílem je zvýšit povědomí, otevřít diskusi a dát slovo ženám, o nichž se často diskutuje na veřejnosti, ale samy jsou slyšeny jen zřídka,“ hájila akci Laetitia, jedna z jejích organizátorek.

Kdy přijde den šaríje či otroctví?

Facebooková stránka, která den hidžábu propagovala, uváděla, že všichni, kdo si jej nasadí, „zakusí stigmatizaci, kterou zakoušejí zahalené ženy ve Francii“.

Odsoudila také premiéra Manuela Vallse, který počátkem měsíce řekl, že zahalování se používalo jako politický symbol „zotročení žen“. Předtím členka jeho vlády označila zahalené ženy za „černochy, kteří přijali otroctví“.

Facebook studentského křídla krajně pravicové Národní fronty označil den hidžábu za akci „pařížské střední třídy, oddělené od sociální reality“.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

A filozof Bernard-Henri Levy se v tweetu ptal: „Kdy se bude konat den šaríje? Nebo kamenování? Nebo otroctví?“ Feministky na univerzitě akci podpořily, škola se od ní distancovala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám