Hlavní obsah

Dědic Samsungu dostal milost, aby pomohl překonat ekonomickou krizi

Jihokorejský prezident v pátek udělil milost dědici a místopředsedovi technologické firmy Samsung I Če-jongovi, protože má zemi pomoci překonat „národní ekonomickou krizi“. Za úplatkářství si už odseděl osmnáct měsíců ve vězení a čekalo ho podmínečné propuštění. Amnestie mu však umožní vrátit se do vedení Samsungu. Není jediný, koho Jižní Korea osvobodila proto, že jej zrovna „ekonomika potřebuje“, informovala v pátek agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Dědic Samsungu I Če-jong.

Článek

Dědice jedné z nejmocnějších rodin v Jižní Koreji soud v minulém roce poslal na 2,5 roku do vězení za úplatky v kauze jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Snažil se díky nim získat úplnou kontrolu nad Samsungem. Kvůli korupci padla vláda a prezidentka také stanula před soudem, ale už dříve dostala od bývalého prezidenta Mun Če-ina milost.

Bývalou jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje omilostnili

Svět

Z třicetiměsíčního trestu si I Če-jong odseděl více než polovinu. Blížilo se podmínečné propuštění, a proto může milost působit symbolicky. Díky ní se ovšem může I Če-jong vrátit do vedení technologického gigantu a podnikat s menšími právními omezeními. Ministerstvo spravedlnosti ostatně přiznalo, že jej potřebuje pro překonání „národní ekonomické krize“.

Dědic Samsungu není jediný, koho v pátek jihokorejská vláda omilostnila. „S urgentní potřebou překonat národní ekonomickou krizi jsme pečlivě vybrali ekonomické lídry, kteří pohánějí národní motor růstu skrze aktivní investice do technologií a vytváření pracovních míst,“ uvedl ministr spravedlnosti Han Dong-hoon.

Hospodářství čtvrté největší asijské ekonomiky se potýká s rostoucí inflací, klesající poptávkou a spotřebitelskými výdaji.

Dědic Samsungu jde na 2,5 roku do vězení za korupci

Svět

I Če-jong rozhodnutí vlády uvítal a zavázal se pomoci „soustavnými investicemi a vytvářením pracovních míst“. Analytici po jeho návratu do vedení společnosti očekávají odsouhlasení velkých investic a projektů. Bez milosti by ale na dědice Samsungu platila pracovní omezení. Předpokládá se, že technologický gigant brzy provede první větší akvizici od roku 2017, kdy koupil společnost Harman za 8 miliard dolarů (189 miliard korun).

V pátek prezident Jun Sok-jol omilostnil mimo jiné i místopředsedu Lotte Group Shina Dong-binova, který si ve stejné kauze jako I Če-jong odpykával trest 2,5 roku vězení, též za úplatkářství. Lotte Group oznámila, že se Shin také bude podílet na „překonání komplexní světové krize“.

Reklama

Výběr článků

Načítám