Hlavní obsah

Další v sérii bombových útoků v Iráku si vyžádal na 10 obětí

BAGDÁD/MANILA

Minimálně osm obětí si vyžádal v pondělí ráno kolem osmé hodiny místního času (6:00 SELČ) výbuch u policejní stanice al-Dora v jihozápadním předměstí Bagdádu Baja. Zraněno bylo 40 lidí, včetně čtyř policejních důstojníků. Výbušnina byla nastražena v automobilu.

Foto: Ludmila Brousilová
Článek

"Explodoval automobil stojící na parkovišti u policejního komisařství," potvrdil agentuře AFP policejní důstojník Abbás Násir. Počet mrtvých a zraněných však nebyl s to upřesnit.

Výbuch zdemoloval několik automobilů, včetně vozů policie. Ještě hodinu po útoku vraky aut stále hořely. Exploze byla tak silná, že se na místě zaparkovaného vozu vytvořil kráter.

Podle amerického plukovníka Billa Saltera explodovala cisterna s benzínem: "Nyní se domníváme, že 10 až 15 lidí bylo zabito a asi 40 zraněno."

"Stál jsem s přítelem, když jsme náhle uviděli cisternu řítící se nezvyklou cestou," řekl Ahmad Núrí, podle kterého řídil mladý muž s bradkou.

Lékař v blízké nemocnici však uvádí, že zraněných je 55. Počet obětí je vysoký, protože bomba explodovala v době, kdy lidé chodí do práce.

Zbylí Filipínci v pondělí odejdou z Iráku

Do Manily v pondělí přiletěl brigádní generál Jovito Palparan, který velel filipínské jednotce v Iráku, o jejímž stažení rozhodla minulý týden filipínská vláda, aby zachránila život unesenému řidiči Angelu de la Cruzovi. [celá zpráva]

Zbylých 50 vojáků by se mělo na Filipíny vrátit během tohoto týdne. Desítka vojáků opustila Irák již v pátek, zbývajících 40 by z něj mělo odcestovat ještě dnes.

Stažení filipínské jednotky, která působila v Hille od srpna a poskytovala především humanitární pomoc, požadovali únosci filipínského řidiče. Dali Manile ultimátum, že filipínský kontingent musí odejít do 20. července, jinak řidiče zabijí.

Vláda jejich požadavku vyhověla, což roztrpčilo Spojené státy i prozatímní iráckou vládu. Filipínci se bojí dalších únosů. O řidiči však zatím nejsou žádné další zprávy.

Reklama

Související témata:

Související články

Únosci opět hrozí smrtí filipínského rukojmí

Filipínský řidič, zadržovaný islámskými ozbrojenci v Iráku, byl údajně propuštěn, jak v sobotu sdělila oficiální filipínská místa. Únosci to ale podle televize...

Výběr článků

Načítám