Hlavní obsah

Únosci opět hrozí smrtí filipínského rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA/BAGDÁD

Filipínský řidič, zadržovaný islámskými ozbrojenci v Iráku, byl údajně propuštěn, jak v sobotu sdělila oficiální filipínská místa. Únosci to ale podle televize al-Džazíra večer popřeli. Filipínská vláda předtím odmítla předčasně stáhnout svůj humanitární kontingent, přestože věznitelé vyhrožovali smrtí zadržovaného.

Foto: Jana Melicharová

Znak Skibob Klubu Dobruška

Článek

"Rukojmí zůstane v zajetí a bude s ním zacházeno jako se zajatcem islámu až do chvíle, kdy poslední filipínský voják opustí Irák, což má být nejpozději 20. července. Poté bude popraven," citovala televize z komuniké, kterou vydala takzvaná Islámská armáda v Iráku.

Tato organizace zároveň vyzvala filipínskou vládu, aby do 24 hodin, což je v neděli 23:00 iráckého času (21:00 SELČ), podala důkaz, že se stažením vojáků počítá.

Filipínský řidič byl unesen ve středu poblíž Fallúdže. Ozbrojení únosci ještě v pátek vyhrožovali, že mu setnou hlavu, pokud Filipíny nestáhnou do dneška z Iráku své jednotky.

Podle dřívějších informací úřadu filipínské prezidentky Glorie Macapagalové Arroyové se nicméně únosci rozhodli rukojmí propustit a převézt jej do jednoho bagdádského hotelu, kde bude předán filipínským zástupcům.

Ještě předtím šestačtyřicetiletý Angelo de la Cruz, který pracuje pro saúdskoarabskou společnost jako řidič, požadoval prostřednictvím záznamu odvysílaném arabskou televizí al-Džazíra okamžité stažení kontingentu své země z Iráku.

Filipínci se do bojů nezapojují

Zástupci filipínského ministerstva zahraničí však oznámili, že ke stažení dojde nejdříve 20. srpna, kdy kontingentu končí mandát. Navíc zdůraznili, že filipínské jednotky mají humanitární charakter a nejsou zapojeny do aktivního boje.

Manželka Cruze Zeny prosila o jeho propuštění na páteční tiskové konferenci, která proběhla za přítomnosti prezidentky v Manile. Podle CNN žádala o naději pro ní i jejich osm dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám