Hlavní obsah

Další Američané obvinění z mučení Iráčanů před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Před americkým vojenským soudem v Bagdádu začalo v pondělí ráno předběžné slyšení třech amerických vojáků, kteří jsou obviněni z týrání Iráčanů ve věznici Abú Ghrajb.

Článek

Před soudem stanuli  Charles A. Graner (35), Ivan L. Frederick (37) a Javal S. Davis (26). Slyšení řízené soudcem plukovníkem Jamesem Pohlem se koná v přísně střeženém sídle okupační koalice.

Zástupce seržanta Davise Paul Bergrin řekl, že se bude snažit, aby obžaloba proti jeho klientovi byla stažena, protože násilí bylo podněcováno vyššími důstojníky. Sdělil přitom, že řetěz rozkazů sahá až ke Georgi W. Bushovi. Bergrin ještě dodal, že pokud neuspěje, tak se pokusí o přesun procesu do USA.

Vážná obvinění

Graner čelí nejvážnějším obviněním, jedním z nich je pózování pro fotografii pyramidy nahých iráckých vězňů z loňského listopadu. Obviněn je i z toho, že nutil zajatce, aby se svlékali a jeden před druhým masturbovali.

Seržant Frederick je obžalován kvůli případu, kdy umístil na tělo vězně dráty a vyhrožoval mu, že bude popraven elektrickým proudem.

Obžalována Lynndie Englandová (21) podstoupí předběžné slyšení samostatně v úterý ve Fort Braggu v Severní Karolíně, kde se nyní nachází. Její jméno bylo zveřejněno jako jedno z prvních, protože byla na fotografiích.

Jeden ze sedmi Američanů obviněných v případu mučení vězňů v Abú Grajb - Jeremy Sivits - už byl odsouzen k ročnímu trestu vězení. Byl však obviněn z méně závažných činů. Netvrdil také, že jednal na základě rozkazu od vyšších šarží.

Generál Paul Kern nyní pátrá po roli, kterou v případu mučení hráli zpravodajské služby.

Iráčané opět viní Brity z mučení

Několik Iráčanů se údajně stalo oběťmi "mučení" ze strany britských jednotek, které při bojových operacích na jihu Iráku zabily 14. května asi dvacítku iráckých civilistů. S poukazem na úmrtní listy vydané iráckým lékařem o tom informuje dnešní londýnský Guardian.

Podle listu vydal doktor Abdal Sálid Madžíd v souvislosti s těmito boji u města Al-Madžár al-Kebír 28 úmrtních listů. V sedmi případech, k nimž deník získal kopie, byly zaznamenány stopy po zmrzačení. "Když nám (britští vojáci) předali těla (padlých), byli jsme překvapeni zjištěním, že některá z nich nesla stopy po zmrzačení či mučení," řekl doktor Madžíd listu.

Jak dodal, vzhledem k tomu, že nemocnice nemá lednici na mrtvá těla, "vystavili jsme úmrtní listy a předali těla rodinám, aby je mohly pohřbít". Další lékař z nemocnice v Amaře na jihu Iráku, který těla viděl jako první, ale toto tvrzení zpochybnil.

Mluvčí britských jednotek v Iráku označil obvinění z mučení Iráčanů Brity za "absurdní": "Tato obvinění jsou urážkou britské armády jako celku a je to pokus pošpinit obraz lidí, kteří nasazují každodenně život, aby ochránili Iráčany."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám