Hlavní obsah

Čtyři Kubánci z plovoucího taxíku zůstanou v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/HAVANA

Čtyři ze čtrnácti Kubánců zadržených v plovoucím taxíku budou moci zůstat ve Spojených státech. Mají platné imigrační dokumenty. Uvedly to ve čtvrtek americké úřady v Miami. Zbylých deset lidí bude vráceno na Kubu.

Článek

Čtveřice šťastlivců představuje rodinu automechanika Rafaela Diaze Reye, jenž přebudoval modrý Mercury z roku 1948 na loď. Spolu s ním budou moci USA zůstat i jeho manželka a dvě děti.

Člen kubánské demokratické iniciativy sídlící na Floridě  Wilfredo Allen uvedl, že Reyovi získali imigrační dokumenty vloni v tradiční loterii, která umožňuje několika šťastlivcům vycestovat legálně do USA. Kubánské úřady jim ale cestu následně nepovolily. Naplnění snu jim umožnil až plovoucí taxík, který hlava rodiny přestavovala řadu měsíců.

"Museli jednat, než jim povolení vyprší," zdůvodnil dobrodružnou výpravu Reyových Allen. Do USA se šťastlivci podle něj dostali až napotřetí. Naopak na Kubu se musí vrátit zbylá desítka jejich spolucestujících. Americké úřady neshledaly žádné důvody k tomu, aby jim poskytly azyl. V nejbližších dnech budou vráceni domů.

Americká pobřežní hlídka zadržela plující taxík v úterý sedmého června. Světové agentury původně uváděly, že na jeho palubě bylo zadrženo 13 osob. Americké úřady nově údaj opravily - v "lodi" sedělo dokonce 14 lidí. [celá zpráva]

Suchá noha - mokrá noha

Podle dohod mezi Washingtonem a Havanou dostávají právo k pobytu jen ti uprchlíci, kteří dosáhnou pobřeží USA. Ti, co jsou zadržení na moři, se vracejí na Kubu. Pravidlo "mokré nohy-suché nohy" se v praxi důsledně dodržuje.  

Netradiční plavidla, na nichž se imigranti snaží dostat do Spojených států, jsou po prohledání bez milosti potopena.  

Související témata:

Související články

Kubánci se do USA plavili v taxíku

Americká pobřežní stráž u Floridy zadržela v úterý letitý kubánský taxík, předělaný na plavidlo. Na jeho palubě se plavilo třináct obyvatel "ostrova svobody",...

Výběr článků

Načítám