Hlavní obsah

Kubánci se do USA plavili v taxíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Americká pobřežní stráž u Floridy zadržela v úterý letitý kubánský taxík, předělaný na plavidlo. Na jeho palubě se plavilo třináct obyvatel "ostrova svobody", jež se snažili překonat mořské vody dělící Kubu od Spojených států. Podle americké tiskové agentury AP bylo modré vozidlo na televizních záběrech vylepšeno o lodní příď.

Článek

Třináctku uprchlíků zadržela pobřežní hlídka v úterý v noci 32 kilometrů jižně od Floridy. Podle miamské televize NBC 6 plavidlo taxík bylo předěláno z vozidla 1949 Mercury.

I přes velký zájem médií emigranti nemají příliš velkou naději, že budou moci v USA zůstat. Nedosáhli totiž pevné země, jak určují imigrační zákony. Pokud jsou uprchlíci zadrženi na moři, bývají vraceni zpět do své domovské země, tj. na Kubu.

Zadržení byl i 40letý Rafael Diaz s manželkou a dvěma dětmi. O útěk se rodina pokoušela již podruhé. Diazův otec už na Floridě žije a zprávu o neúspěchu akce vzal se smutkem, ale údajně velmi statečně.

Nejde o výjimku

Není to poprvé, co si kubánští emigranti "přetavili" suchozemské vozidlo na plavidlo, aby na něm podnikli cestu přes Floridský průliv. V roce 2003 se takto skupina uprchlíků pokoušela přeplavit do USA na jasně zeleném pickupu Chevy z roku 1951. Byla však zadržena na moři a vrácena na ostrov.

Jeden z členů skupiny to však nevzdal a loni v únoru mu za plavidlo posloužil upravený Buick sedan. Tentokrát měl Luis Grass s rodinou větší štěstí a 12. března téhož roku se mu podařilo přirazit k americkým břehům na hranici USA s Mexikem a získat povolení k pobytu. [celá zpráva]

Americká pobřežní stráž zadržela na moři od října do dneška 1406 osob. Vloni to bylo ve stejném období 1225 lidí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám