Hlavní obsah

Čtveřice Čechů uvázla za tmy při sestupu z rakouského Traunsteinu. Vyprošťovali je záchranáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více adrenalinu, než původně chtěli, si užili čtyři devatenáctiletí Češi v Horních Rakousích při výstupu na vápencovou horu Traunstein nad jezerem Traunsee. Při zpáteční cestě do údolí je zastihla tma a zabloudili v těžce schůdném terénu, takže je nakonec vyprošťovali horští záchranáři.

Foto: Profimedia.cz

Hora Traunstein nad hornorakouským jezerem Traunsee, v popředí obec Traunkirchen

Článek

Podle deníku Kronen Zeitung Češi ikonický, 1691 metrů vysoký Traunstein zřejmě silně podcenili. Čtveřice přátel, jejichž pohlaví list neupřesnil, vystoupala na vrchol v úterý kolem poledne a v 18:00 zahájila sestup zpět do údolí.

Po určité době se kvartet rozdělil na dvě skupiny, údajně kvůli rozdílné fyzické kondici. Jedna dvojice pokračovala dolů strmým, téměř neschůdným terénem a za tmy se dostala do situace, kdy si netroufala pokračovat ani dolů, ani nahoru.

Kolem čtvrt na deset proto zavolala na tísňovou linku a sdělila svou pozici. Na místo ihned vyrazil desetičlenný tým horských záchranářů z nedalekého Gmundenu, který s pomocí lan dvojici ze zajetí přírody vysvobodil a doprovodil ji do údolí.

Zachránění se přitom zmínili o zbývajících přátelích s tím, že by mohli být ještě někde na cestě. Také jim nakonec museli pomáhat členové horské služby.

Zbývající dva Češi totiž sestupovali jen velmi pomalu a na cestu si svítili mobilním telefonem. Jeden z dvojice byl prý velmi vyčerpaný a stěžoval si na bolesti v kolenou.

Záchranáři oběma nejprve dali jídlo a pití. Poté je s využitím „krátkého lana“ kolem jedné hodiny v noci dostali zpět do údolí.

Tělo nalezené v Tyrolsku patří Čechovi pohřešovanému od konce května

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám