Hlavní obsah

Colin Powell míří do Palestiny

Novinky, ČTK, BBC, Haarec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/JERUZALÉM

Americký ministr zahraničí Colin Powell přiletí 23. listopadu na návštěvu západního břehu Jordánu, kde se setká se svým palestinským protějškem Nabílem Šásem. Návštěva byla oznámena v pondělí, den poté, co prezident Bush oznámil, že mír na Blízkém východě bude nastolen do čtyř let.

Foto: Jota Brno
Článek

"Důvodem návštěvy je aktivovat mírový proces, který pánové Bush a Blair označili za své vítězství," uvedl Šás. Jednání se mají týkat především lednových voleb nového palestinského předáka.

Na přípravu voleb půjde část ze 75 miliónů dolarů americké pomoci palestinským nevládním organizacím. Podporu dostane navzdory restrikcím Kongresu i kabinet.

Palestinský ministr Erekat uvedl, že George Bush musí zapůsobit na Izrael, aby se nevměšoval do voleb. "Bush potřebuje dostat pryč izraelskou armádu a poslat k volbám civilním pozorovatele. "

Obrat izraelské politiky

Izrael je připraven koordinovat plánované stažení svých sil a osadníků z pásma Gazy s Palestinci, pokud nový palestinský předák zakročí proti militantním skupinám. Oznámil to izraelský ministr zahraničí Silvan Šalom.

Prohlášení Šaloma, který při návštěvě USA hovořil i s Colinem Powellem, na setkání amerických židovských organizací v Clevelandu představuje první změnu izraelské politiky po smrti Jásira Arafata. Dosud premiér Ariel Šaron trval na jednostranném stažení z palestinských území v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu.

Šaron však odmítal s Arafatem jednat, protože ho vinil z podpory násilí a odmítal s ním spolupracovat. Nový šéf Organizace pro osvobození Palestiny Mahmúd Abbás a palestinský premiér Ahmad Kurája, kteří převzali po čtvrtečním úmrtí Jásira Arafata některé z pravomocí, se vyslovili proti násilí v rámci čtyřletého palestinského povstání (intifáda) a vyzvali k jeho ukončení.

Izrael čeká na postup Palestinců

Izrael nyní čeká, s čím přijde nové palestinské vedení. Jestliže Palestinci budou chtít pomoci ukončit čtyři roky trvající násilí, Izrael je připraven s nimi vypracovat podrobnosti Šaronova původně jednostranného plánu na odchod všech izraelských jednotek a téměř 9000 osadníků z pásma Gazy a zrušení čtyř židovských osad na západním břehu Jordánu.

Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Mark Regev, který řekl: "Pokud palestinská samospráva vezme vážně své závazky vyplývající z cestovní mapy, pak mnoho věcí, které dříve nebyly možné, se teď možnými stanou. Včetně koordinace plánu stažení."

Představitelé Izraele a Palestinců již dříve vyjadřovali obavy, že nekoordinovaná evakuace Gazy by v pásmu vyvolala chaos. V posledních měsících palestinské militantní skupiny začaly soupeřit o kontrolu nad oblastí.

Radikálové údajně hrozí atentáty

Podle náčelníka generálního štábu izraelské armády generál Moše Jaalona však palestinští extremisté chtějí zvýšit počet atentátů. Radikální hnutí Hamás, Islámský džihád a Brigády Jásira Arafata (dříve Brigády mučedníků od al-Aksá) chtějí zabránit novému šéfovi Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Mahmúdu Abbásovi a premiérovi Ahmadu Kurájovi prosadit příměří tím, že provedou vlnu atentátů na izraelské cíle.

Arabové vyjadřují pochybnosti o změně Šaronova postoje.  Amr Moussa z Arabské ligy uvedl: "Jestliže existuje politická vůle a izraelská vláda akceptuje cestovní mapu a Izraelci a Palestinci splní závazky z ní plynoucí, věřím, že na konci roku 2005 bude možné vyhlásit palestinský stát. Pochybuji však, že Šaron má tuto politickou vůli."

Reklama

Výběr článků

Načítám